Comença l'exhumació dels primers cossos d'afusellats per la repressió franquista a Castelló

Els treballs a l'antic cementeri civil estan subvencionats per l'Ajuntament de Castelló.

Zona d'exhumació a l'antic cementeri civil de Castelló

Els primers visitants del cementeri de Castelló aquest matí són un grup d'arqueòlegs encarregats d'exhumar les restes òssies de tres homes afusellats durant la repressió franquista, l'única intervenció fins al moment en la història democràtica de la capital castellonenca.

L'equip d'experts d'ArqueoAntro, responsable de gran part dels cossos recuperats en les fosses comunes del cementeri de Paterna aquests dos últims anys, inicien els treballs subvencionats per l'Ajuntament de Castelló. "Fa anys que recollim les demandes de descendents que volien exhumar els seus familiars afusellats", ha explicat Juan Luis Porcar, qui ha destacat la tasca d'investigació per a localitzar les sepultures de Rafael Prades Trueba, Eduardo Ferreres Sospedra i José Monfort Gil. Són tres veïns de Forcall, Vilafermosa del Riu i Alcalà de Xivert, afusellats els mesos posteriors a la guerra. 

Durant la Guerra civil i la posterior dictadura, la capital de la Plana Alta va ser testimoni de 971 afusellats a mans dels franquistes, dels quals aproximadament 500 es troben al cementeri civil. Segons el grup de recerca, durant la Transició espanyola es van realitzar al voltant de vint exhumacions clandestines, per la qual cosa encara queden davall terra centenars de cossos de persones assassinades per les seues conviccions polítiques.

"Una de les peculiaritats d'aquest cementeri és que els soterrats es troben en fosses individuals, i la zona d'afusellament, al riu Sec, es troba a menys de cent metres de distància", ha destacat el director arqueològic, Miquel Mezquida.

Tancament de la fossa 112 de Paterna

Els treballs al cementeri civil de Castelló han coincidit amb el final dels de la fossa 112 en Paterna. Fins ara, els professionals d'ArqueoAntro han exhumat 86 cossos i confien recuperar-ne uns deu més. Segons ha explicat Mezquida, "després de moltíssim treball" s'espera acabar aquesta setmana l'excavació de la fossa i quedaria únicament netejar, classificar els ossos i enviar-los a la Universitat Complutense de Madrid per als estudis genètics.

També et pot interessar

stats