Comença l'excavació a Paterna de la fossa 126, la més gran de la Comunitat Valenciana

En aquesta fossa hi ha soterrats des de fa 81 anys 241 republicans i republicanes, afusellats pel franquisme entre el 27 d'agost i el 14 de setembre del 1940

Rafael Mollà ensenya una foto de son pare, soterrat a la fossa reoberta de Paterna / À Punt NTC

La fossa 126 del cementiri de Paterna, la més gran de tota la Comunitat Valenciana, s'ha reobert aquest dijous per a continuar amb els treballs d'excavació i d'exhumació. En aquesta fossa hi ha soterrats des de fa 81 anys 241 republicans i republicanes, afusellats pel franquisme entre el 27 d'agost i el 14 de setembre de 1940.

Cambrers, obrers, llauradors, jornalers, mecànics o estanquers de pobles com ara Xàtiva, Ontinyent, Llíria, Massalfassar, la Font de la Figuera o Alcoi. Una grua de grans dimensions ha alçat aquest matí la llosa que cobria aquesta fossa.

Encara que no es pot dir amb certesa el nombre de persones soterrades, l'associació de familiars de les víctimes La Fossa de la Terra 126 calculen que n'hi ha 243. No obstant això, "alguns arxius diuen que són 238 i, d'altres, més de 243", segons explica la presidenta, María Navarro.

La repressió franquista no distingia entre edats, procedència, ofici, estat civil o gènere. Precisament, d'aquestes 243 víctimes s'han identificat tres dones. Una era Rosario Migoya Espinilla, mestra republicana, a qui assassinaren després de quedar-se viuda, amb la qual cosa va deixar sis fills orfes que van haver de separar-se i viure en orfenats i cases d'acollida.

També hi ha a la fossa Antonia Cerdà, d'Alzira, a qui van afusellar un any després que al seu fill. Encara que als registres no consta perquè no figurava la professió de les dones, s'ha pogut saber es tractava d'una dona molt activa políticament, presidenta d'una associació de veïns i membre de la UGT. Per últim, també s'ha identificat Andrea Ibáñez, de València, de la qual no es té informació perquè no s'ha pogut localitzar la família.

També et pot interessar

stats