Comença a l'Audiència Nacional el juí pels contractes de la Gürtel durant la visita del papa a València

La causa investiga el saqueig de l'antiga RTVV per part de la xarxa corrupta: es calcula que desviaren 3,3 milions d'euros.

En portada, l'exdirector general de RTVV Pedro García (dreta) arriba a l'Audiència Nacional a Madrid

Aquest dilluns ha començat a l'Audiència Nacional, a Madrid, el juí pels contractes de la trama Gürtel durant la visita del papa Benet XVI a València en juliol de 2006. La causa investiga el saqueig de l'antiga RTVV per part de la xarxa corrupta liderada per Álvaro Pérez, el Bigotes, ja que va ser l'entramat a qui l'ens autonòmic va llogar les pantalles per a retransmetre els actes.

Entre els 24 acusats hi ha l'expresident de les Corts, Juan Cotino, i l'exdirector general de RTVV, Pedro García, qui ha negociat amb la Fiscalia un acord per a reduir la condemna. A canvi, promet estirar de la manta i retornar els diners desviats.

Pedro García s'enfronta a 40 anys de presó per rebre mig milió d'euros per part dels antics responsables de la Gürtel. Segons l'acusació, va participar en l'adjudicació del contracte de les pantalles i megafonia de la retransmissió de la visita del papa per més del doble del que costava. En total, set milions d'euros que va assumir l'antiga radiotelevisió pública, dels quals es calcula que 3,3 van anar a parar a les butxaques de Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i Ramón Blanco Balín. Tots ells, empresaris vinculats amb la trama Gürtel.

Una desena dels acusats han pactat amb la Fiscalia una reducció de les condemnes, sempre que tornen els diners i apunten cap als responsables que donaren l'orde de contractar amb l'empresa Teconsa.

Totes les mirades apunten cap a Juan Cotino, un dels principals acusats. L'exvicepresident del Consell amb el PP i exdirector general de la Policia amb José María Aznar, entre altres càrrecs, s'enfronta a onze anys de presó, i no està disposat a assumir cap responsailitat en l'adjudicació de les pantalles. Cotino afirma que ell no era l'enllaç entre la Generalitat i la Fundació V Trobada de les Famílies, l'encarregada d'organitzar la visita del papa Benet XVI.

Tampoc han pactat amb la Fiscalia els principals responsables de la trama i condemnats per anteriors causes, Francisco Correa i Álvaro Pérez, el Bigotes.

Per l'Audiència Nacional passaran 124 testimonis, entre ells l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, el denunciant de la trama Gürtel, José Luis Peñas; el capellà Antonio Corbí i el bisbe Esteban Escudero.

La Generalitat està personada en la causa. El cap del Consell, Ximo Puig, ha dit que no acceptaran cap acord si no es reintegren els diners i els acusats assumeixen la responsabilitat dels fets.

Segons el calendari de sessions, l'Audiència Nacional té previst començar el mateix dia de l'inici de la vista oral dels acusats i es preveu que el 17 de març s'inicie la fase de proves testificals. La inaugurarà l’exregidor de Majadahonda i denunciant de la xarxa corrupta, José Luis Peñas, únic testimoni citat per a aquesta data. L’endemà estan citats l'expresident valencià Francisco Camps i l'exvicepresident Víctor Campos.

El 23 de març és el dia que s'ha reservat per a les declaracions de qui va ser secretari de l'arquebisbat Antonio Ramón Corbí, el bisbe auxiliar de València, monsenyor Esteban Escudero i el representant legal de la Fundació V Trobada Mundial de la Famílies, Franscisco Jiménez, entre d’altres.

També et pot interessar

stats