Comença l'assaig en pacients d'un fàrmac que frena la metàstasi i redueix els tumors

L'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron han aconseguit desactivar la proteïna que expandeix els tumors

VÍDEO | Comença l\'assaig en pacients d\'un fàrmac que frena la metàstasi i redueix els tumors

Investigadors de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia de Catalunya han densenvolupat un nou fàrmac anomenat MSC-1 que evita que les cèl·lules tumorals s'expandisquen i causen metàstasis, segons avança la revista Nature Communications.

El medicament, que activa el sistema autoimune per a reduir el tumor, ha superat totes les fases preclíniques i ha començat a assajar-se en 40 pacients de l'hospital català, l'MSKCC de Nova York i el Princess Margaret de Toronto.

El nou fàrmac bloqueja una proteïna que està present en molts tumors i que promou la proliferació de les cèl·lules mare tumorals, a més de desactivar l'alarma del sistema immune.

El director del programa d'investigació Joan Seone ha explicat que aquesta proteïna "desactiva el sistema d'alarma perquè no arribren les cèl·lues del sistema immune, com si un lladre desactivara l'alarma d'un banc perquè no arribara la policia".

Segons l'oncòleg, el medicament genera una resposta elevada que "elimina completament el tumor i genera una 'memòria immune' que vol dir que el sistema ja està entrenat per a evitar recaigudes".

Seone adverteix que la medicació encara està en fase inicial d'asssaig, on s'estan calibrant l'eficàcia i la possible combinació amb altres antitumorals, per la qual cosa encara faltaran anys perquè el medicament arribe als pacients.

També et pot interessar

stats