Comença el juí contra l'exprofessor dels Maristes acusat d'abusos sexuals sense aconseguir un pacte de confessió

S'enfronta a unes penes que van fins als 36 anys de presó per haver abusat de quatres alumnes de 13 i 14 anys.

A les portes del Palau de Justícia s'han concentrat un grup de pares i víctimes i han penjat dues pancartes
A les portes del Palau de Justícia s'han concentrat un grup de pares i víctimes i han penjat dues pancartes / Europa Press

Aquest dilluns ha començat a l'Audiència de Barcelona el juí a l'exprofessor de gimnàstica del Col·legi Maristes Sants-Les Corts de Barcelona, Joaquín Benítez, per quatre casos d'abusos a alumnes de 13 i 14 anys entre els anys 2006 i 2010, sense que s'haja aconseguit un pacte perquè reconega els fets, malgrat que les parts l'han negociat fins a l'últim moment.

El juí ha començat amb les qüestions prèvies, en les quals les acusacions han proposat la inclusió de proves documentals noves, com ara l'emissió del documental Shootball, sobre el cas Maristes, i la testifical del seu autor, el cineasta Fèlix Colomer. El tribunal ha admés la prova documental i la pericial, però ha rebutjat que s'emeta el documental i que declare el director.

Benítez està acusat d'abusar sexualment de quatre alumnes de 13 i 14 anys entre els anys 2006 i 2010, en dos casos de forma reiterada, aprofitant que estaven a soles al seu despatx i valent-se del "temor" que causava a les víctimes la posició dominant del professor, segons l'escrit d'acusació de la fiscalia de Barcelona.

S'enfronta a unes peticions de penes que van fins als 36 anys de presó per quatre delictes d'abusos sexuals, segons els diferents escrits d'acusació, ja que, a més de les acusacions particulars, estan personades la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona com a acusació popular.

Les quatre víctimes declaren a porta tancada

Aquest dilluns declaren les quatre víctimes a porta tancada, un testimoni i dos mossos d'esquadra, mentre que la declaració de Benítez com a acusat es preveu per a dimarts. Dimecres es realitzaran les conclusions del juí i els informes de les acusacions i de les defenses.

El pare d'una de les víctimes, Manuel Barbero, que va destapar el cas Maristes, s'havia mostrat conforme a aconseguir un pacte per a evitar que les víctimes hagueren de comparéixer i declarar en el juí, però finalment no s'ha pogut aconseguir.

En total, es van presentar 17 denúncies contra Benítez, però 13 es van arxivar perquè els fets havien prescrit. Sobre la retirada del concert al col·legi dels Maristes per aquests casos, Barbero ha lamentat que no se'ls haja investigat en profunditat.

Concentració de pares i víctimes

A les portes del Palau de Justícia s'han concentrat un grup de pares i víctimes i han penjat dues pancartes amb els missatges 'No esteu sols' i 'No és abús, és violació'. Així mateix, han llegit un manifest en el qual afirmen que "al banc dels acusats no hi ha cap responsable de Maristes".

Demanen que la Fundació Champagnat, de la qual depén el centre i que està en la causa com a responsable civil subsidiària, "assumisca la seua culpa i es responsabilitze de tot el mal causat, mentre els menors estaven sota la seua tutela en l'horari escolar; un lloc on les famílies pensaven que els seus fills i filles estaven ben atesos".

Així mateix, reclamen que la Conselleria d'Educació reòbriga el cas i li retire el concert educatiu a aquesta escola i a totes aquelles on s'haja produït un cas d'abús o d'agressió sexual i s'haja ocultat, i que s'òbriga una comissió d'investigació al Parlament per a depurar-ne totes les responsabilitats.

També et pot interessar

stats