Comença al cementeri de Castelló de la Plana l'exhumació de les restes de 18 represaliats del franquisme

Estan enterrats en fosses individuals i els van executar entre l'11 d'octubre i el 3 de novembre del 1939.

Treballs d'exhumació
Treballs d'exhumació / Generalitat Valenciana.

El Consell ha iniciat els treballs de localització, excavació, exhumació i identificació de 18 víctimes de la dictadura franquista al cementeri de Castelló de la Plana. És la segona intervenció que promou en aquest espai la Conselleria de Qualitat Democràtica, i té lloc poc després de començar els treballs també d’exhumació al cementeri d’Oriola.

L’actuació pretén recuperar les restes de 18 víctimes que hi ha enterrades en fosses individuals, que van executar entre l’11 d’octubre i el 3 de novembre del 1939. De moment, han recuperat les restes de quatre de les víctimes. Els les entregaran als familiars que ho sol·liciten.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha explicat que aquesta nova actuació s'emmarca en el compromís de la legislatura d’anar exhumant totes les restes de les víctimes de la repressió franquista que existeixen al territori de la Comunitat Valenciana. “La repressió franquista fou sistemàtica i arribà a tot el territori valencià. La llei de memòria democràtica és la nostra ferramenta principal per a conéixer què va passar i rescatar de l'oblit tots aquells i aquelles que van patir i van morir per la llibertat i la democràcia”, ha indicat la consellera.

Un deute amb la memòria

La Llei 14/2017, de memòria democràtica valenciana posa el focus precisament en aquestes accions, i situa com una obligació de l’administració pública facilitar la recerca dels desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura.

La Conselleria de Qualitat Democràtica té en marxa intervencions als cementeris d’Oriola i Castelló, però també ha anunciat que prompte hi sumaran les d’Alacant i Sogorb. Tot, diu Pérez Garijo, per “recuperar la dignitat, no resignar-se a l’oblit i assumir amb valentia el passat”.

També et pot interessar