Comanda de solidaritat: l’encàrrec d’un col·legi d’Alcoi ajuda a salvar l’últim taller de futbolins artesanals

La dana va arrasar el local d’un fuster de Paiporta, l’únic de la Comunitat Valenciana que fa estos taulers de joc, i el propietari va arribar a plantejar-se tancar el negoci

Un dels dos futbolins, que ja han arribat al col·legi Carmelites Vedruna d’Alcoi, i que les famílies han encomanat al taller de Paiporta
Un dels dos futbolins que ja han arribat al col·legi Carmelites Vedruna d’Alcoi i que les famílies han encomanat al taller de Paiporta / Facebook Vedruna Alcoy

“Agustí, fes-nos un futbolí” era el lema; 1.800 euros els diners recaptats i dos futbolins per al club esportiu, el resultat. Bé, el resultat material, perquè el simbòlic va més enllà. Amb esta comanda, alumnes i famílies d’un col·legi d’Alcoi han ajudat l’últim artesà de futbolins de fusta que queda a la Comunitat Valenciana. Este fuster de Paiporta va veure com la barrancada va negar el seu taller i va llançar a perdre el negoci, que havia regentat durant dècades. En comprovar la desfeta de la dana, va pensar a llançar la tovallola i acabar amb el negoci heretat de son pare, però comandes com la de les famílies Carmelites Vedruna d’Alcoi han fet que es reconcilie amb l’art de fer futbolins.

La connexió entre el centre i Agustín Navarro va començar pocs dies després de la barrancada. Un dels professors del col·legi alcoià va anar de voluntari a ajudar en les tasques de neteja de Paiporta i va conéixer el cas d’este fuster artesanal. Va pensar que, si li encomanaven algun futbolí, podrien fer que Agustín reprenguera el negoci.

En tornar a Alcoi i compartir-ho amb companys i famílies, es van posar mans a l’obra. Van iniciar una campanya de micromecenatge que, amb el lema “Agustín, fes-nos un futbolí”, pretenia encomanar-li un d’estos jocs a l’artesà de Paiporta.

Finalment, sis mesos després de la desfeta de la dana, han sigut dos els futbolins que li han comprat a Agustín i que ja estan en el club esportiu Vedruna. Totes les famílies del centre, des de les de l’alumnat d’infantil fins al de secundària, s'hi van bolcar aportant fons.

Este projecte no només ens ha ensenyat a sumar diners, sinó a sumar valors Ángela Llinares - Directora pedagògica de les Carmelites Vedruna d’Alcoi

“Este projecte no només ens ha ensenyat a sumar diners, sinó a sumar valors”, afirmava Ángela Linares, directora pedagògica del centre, en referir-se a una iniciativa que ha servit com a motor pedagògic per a treballar la solidaritat, l'emprenedoria, la realitat dels desastres naturals i la importància de preservar el patrimoni cultural.

Fonts del col·legi subratllaven que esta acció cobra especial sentit en la commemoració del 200é aniversari de la institució fundadora del col·legi: “Com va fer Joaquina de Vedruna, volem ser presència activa allí on més es necessita. Hui, Agustín i el taller són el símbol d'eixa necessitat”, apunten.

Després de l'èxit aconseguit en poc temps, el col·legi estudia convertir l'experiència en un projecte permanent d'emprenedoria social i servei a la comunitat.

També et pot interessar

stats