Colp a un grup criminal que robava les pensions a persones majors al banc

Són quatre delinqüents, dos ja detinguts, que actuaven en almenys cinc municipis valencians

Un dels dos delinqüents detinguts per la Guàrdia Civil
Un dels dos delinqüents detinguts per la Guàrdia Civil / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de València ha desarticulat un grup criminal que robava a persones d'edat avançada en sucursals bancàries mitjançant l'anomenat "mètode de la distracció", aprofitant el moment en què retiraven importants sumes de diners després d'haver cobrat les pensions. L'operació, anomenada Mugger, ha acabat amb dues persones detingudes i una orde de detenció judicial per a dues més, segons ha informat aquest dimarts la Guàrdia Civil.

Les investigacions començaren després d'una denúncia rebuda a la caserna de Bétera per un robatori amb violència a una persona major en eixir d'una entitat bancària. Els agents descobriren que els criminals havien operat també a Bunyol, Borriana, Riola i València, així com a San Pedro del Pinatar i Iecla, a Múrcia. Cometien robatoris a clients en bancs, sempre amb la mateixa metodologia. Les víctimes eren persones ancianes que efectuaven grans operacions de retirada de diners en efectiu a les sucursals després d'haver rebut la pensió.

La Guàrdia Civil ha alertat que s'ha detectat un augment considerable d'aquesta mena de fets els últims anys, utilitzant diferents mètodes com "la bescollada" —amb violència— o "la taca". En tots, els lladres tracten de distraure la víctima per a, després, llevar-li els diners que ja han guardat entre les seues pertinences.

En els dies de cobrament de les pensions, un o diversos membres del grup vigilaven les zones pròximes als bancs, amb la intenció d'identificar una persona que efectuara importants retirades de diners en efectiu. Una vegada seleccionada la víctima, cometien el robatori.

Aquests grups, procedents d'Amèrica del Sud, usaven identitats amb documentació falsificada dels països d'origen, fet que ha dificultat molt les tasques policials d'identificació i localització. Estaven integrats per homes i dones, que empraven auriculars amb micròfon o orelleres per a comunicar-se i complements en la roba.

De moment, hi ha detinguts dos homes de 32 i 57 anys. Els altres dos suposats integrants de la banda, sobre els quals pesa una ordre de detenció judicial, són un home de 21 anys i una dona de 50. Se'ls imputen els delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d'estat civil, robatori amb violència i furt. Les diligències s'han lliurat en el jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Llíria.

També et pot interessar

stats