El Col·legi de Metges d'Alacant inicia un procés perquè Sanitat indemnitze els sanitaris de la privada pel retard en la vacunació

Tramitarà la reclamació d'aquells sanitaris privats que consideren que es van vulnerar els seus drets fonamentals 

Sanitaris a una UCI
Sanitaris a una UCI / À Punt NTC

El Col·legi Oficial de Metges d'Alacant (COMA) iniciarà un procediment de responsabilitat patrimonial per danys morals, personals i materials perquè la Conselleria de Sanitat indemnitze aquells metges d'exercici privat que es van veure afectats pel retard de la vacunació contra la covid-19 durant la pandèmia. 

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) ha comunicat aquest dimecres a l’associació que la sentència que condemna a l'administració autonòmica per “vulnerar els drets fonamentals a la igualtat, la salut i la vida” és ferma, ja que Sanitat no ha presentat cap recurs al Tribunal Suprem. 

El passat 13 de gener, un jutjat d'Alacant va condemnar el departament que llavors dirigia Ana Barceló per vulnerar el dret dels metges de la sanitat privada, que no van poder accedir a la immunització contra la covid-19 en les mateixes condicions que els seus companys de la sanitat pública. Els metges que exercien la medicina en la privada no van començar a ser vacunats fins al 15 de febrer de 2021, quasi dos mesos després que aquells que pertanyen al sistema públic.

Ara, el COMA ha remés un comunicat als membres col·legiats perquè aquells que pertanyen a la privada i s’hagen vist afectats puguen començar a tramitar la seua reclamació, un procés que assumirà la institució col·legial. Es calcula que prop de 150 facultatius ja s'han posat en contacte amb l'assessoria jurídica.

Des del col·legi oficial han informat que posen a la disposició dels col·legiats els seus serveis jurídics per a atendre cada cas de forma personalitzada en la presentació d'un procediment de responsabilitat patrimonial. “Davant d'una situació tan dramàtica com la viscuda, tots els metges són iguals i cal no fer distinció entre els que exerceixen en la sanitat pública o ho fan de manera privada”, asseguren en un comunicat.

Mazón lamenta la desprotecció

El president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha valorat aquest mateix dimecres la confirmació de la sentència, sobre la qual ha afegit que la valenciana és “l’única” comunitat autònoma a Europa condemnada “en repetides ocasions” per no protegir el personal sanitari durant la pandèmia. 

Mazón ha assegurat que un Consell responsable “el primer que hauria de fer és demanar perdó als sanitaris per no haver estat a l'altura de les circumstàncies en els moments més complicats de la pandèmia. Sanitat va desprotegir els metges de la privada en un exercici d'indecència en prioritzar la ideologia sobre el bé col·lectiu i assumir responsabilitats polítiques”, ha apuntat.

També et pot interessar

stats