El col·lectiu LGTBI+ ix al carrer en el Dia contra l'LGTBI-fòbia: "Sentim més inseguretat ara que fa només uns anys"

Un any més, diferents associacions s'han concentrat en l'entrada del Mercat Central de València per a denunciar les violències que pateix el col·lectiu

El 17 de maig és el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia
El 17 de maig és el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia / À Punt NTC

El col·lectiu Lambda i altres associacions LGTBI s'han concentrat esta vesprada a València amb motiu del Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia. Amb el crit de "cap agressió sense resposta", l'objectiu és denunciar les violències contra el col·lectiu, que ha hagut de patir un 40% de la gent LGTBI+ en els últims cinc anys, segons l'estudi publicat per la Federació Estatal LGTBI+.

Una convocatòria que té lloc des de fa anys cada 17 de maig a les escales del Mercat Central de València, on va ser ajusticiada el 1460 Margarida Borràs, la primera persona de la història de què hi ha constància d'haver sigut condemnada per la seua identitat de gènere. En l'actualitat, la tolerància cap a la gent LGTBI+ no està tan consolidada com es podria pensar i, com conta Joel Micó, coordinador del grup jove de Lambda, "últimament es nota al carrer que la situació ha empitjorat". Lesbianes, gais, persones trans, bisexuals, intersexuals o no binàries pateixen diferents graus de violència, des de bromes o desinterés per tractar una persona com se sent, fins a les agressions verbals, físiques o fins i tot assassinats.

Laura Moreno, integrant del grup de dones de Lambda, explica que esta involució "la notem a peu de carrer, però també a escala internacional", recordant les tres lesbianes assassinades a Argentina esta mateixa setmana pel fet de ser-ho. Lambda assenyala les institucions que neguen les violències LTGBI-fòbiques com responsables de fomentar l'augment dels del·lictes d'odi dels últims anys: "L’extrema dreta escampa l’odi que es tradueix en agressions en els carrers", publicava l'associació en la convocatòria d'esta concentració.

Tots els partits polítics s'hi posicionen

Esta convocatòria ve just precedida per la polèmica que ha esclatat esta mateixa setmana arran de la decisió de l'organització de l'Orgull de no celebrar cap festa per trobar "ingerències” de la Generalitat i l'Ajuntament de València. En este sentit, Bernabé Aldeguer, portaveu d'Esquerra Unida del País Valencià, present a la concentració, denunciava "les amenaces i delictes d'odi que alguns càrrecs des de dins de les institucions estan cometent contra la gent LGTBI". I a més ha afegit que "no es pot tolerar que les institucions es convertisquen en organismes que desemparen al col·lectiu, en lloc d'oferir la protecció específica que necessita per la seua vulnerabilitat".

També et pot interessar

stats