El col·lectiu d'infermeria denuncia que la farmàcia comunitària és un pas cap a la privatització

La mesura atorgaria als farmacèutics competències assistencials, per a les quals fins ara solament estan capacitats metges i infermers.

Exemplars del fullet que es distribuirà als centres de salut
Exemplars del fullet que es distribuirà als centres de salut / Europa Press

El sector farmacèutic ha elaborat un fullet informatiu per a denunciar que la implantació de la farmàcia comunitària, que cedeix a aquests professionals competències assistencials, suposa un pas cap a la privatització de la sanitat pública.

A més, prossegueix, comporta una despesa addicional per realitzar uns serveis que "no els corresponen" i que ja presten de manera gratuïta els professionals d'infermeria i metges d'atenció primària.

"L'atenció sanitària NO és un negoci", diu el document elaborat per la Mesa de la Professió Infermera, integrada pel Consell General d'Infermeria (CGE) i el sindicat d'infermeria (SATSE). Més de 100.000 fullets informatius es distribuiran, inicialment, en els centres de salut d'Atenció Primària de Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia, País Basc, Catalunya i Galícia. Totes són comunitats autònomes en les quals han constatat un especial interés per a desenvolupar aquest servei.

En el cas de la Comunitat de Madrid ja existeix un projecte de llei de farmàcia, pendent d'aprovació a l'Assemblea de Madrid, que possibilitaria que els farmacèutics acudisquen als domicilis per a realitzar actuacions assistencials que exerceixen els professionals sanitaris d'atenció primària del Servei Madrileny de Salut (SERMAS).

Entre altres actuacions, es destaquen l'administració de vacunes; la detecció i seguiment de la diabetis; la prevenció d'ictus; l'atenció a domicili; la revisió de farmacioles i el seguiment i atenció al pacient crònic.

Així mateix, des de la Mesa de la Professió Infermera han manifestat que els farmacèutics estan especialitzats en medicaments però no en assistència sanitària i, per això, la llei no els faculta en aquest tipus d'intervencions, ja que suposaria un risc per a la salut dels ciutadans.

"La farmàcia comunitària no està reconeguda com a especialitat i, per tant, no està regulada per cap norma, decret o llei. Per contra, les infermeres, infermers i metges, des de la independència i sense interessos econòmics de cap classe, garanteixen una atenció sanitària pública de qualitat", critiquen en el fullet.

També et pot interessar

stats