Cofrents va notificar huit de les 38 incidències de les centrals nuclears espanyoles el 2022

Tres successos notificats a Espanya estaven en nivell 1, relacionats amb la sobreexposició d'una persona per damunt dels límits anuals reglamentaris o altres problemes de seguretat

La central nuclear de Cofrents és la que més energia produeix en l'estat
La central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Les centrals nuclears espanyoles van notificar durant l'any passat un total de 38 successos al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), huit dels quals a Cofrents (Vall de Cofrents-Aiora), segons un butlletí del CSN. És un succés més que els notificats el 2021. Tretze van durar una hora, 24 es van allargar durant un dia i un va ser de trenta dies.

Tres successos de nivell 1

Els criteris de notificació es descriuen en la Instrucció IS-10 i els successos es classifiquen mitjançant l'escala internacional de successos nuclears i radiològics (INES, per les sigles en anglés), un sistema que gradua la importància dels incidents en instal·lacions nuclears i radioactives en funció del risc que presenten.

Així, 34 successos van ser classificats amb nivell 0, és a dir, sense significació per a la seguretat. Altres tres tenien nivell 1, cinc menys que el 2021. A banda, un succés va quedar fora de l'escala, per no estar vinculat directament amb la seguretat nuclear i la protecció radiològica.

Els incidents de nivell 1, considerats com a "anomalies", estan relacionats amb "la sobreexposició d'una persona del públic per damunt dels límits anuals reglamentaris; problemes menors en components de seguretat, amb importants mesures de defensa en profunditat pendents d'aplicació; o pèrdues o robatoris de fonts radioactives, de dispositius o d'embalatge per al transport d'una font radioactiva de baixa activitat".

La notificació dels successos, amb un protocol estricte

Qualsevol incidència, anomalia o degradació ocorreguda en una instal·lació nuclear o radioactiva es considera un succés "notificable". També el transport amb un potencial impacte en la seguretat nuclear o radiològica. Quan es produeix un succés, el titular de la instal·lació ha de notificar-lo al Consell.

Segons el procediment intern del CSN sobre comunicació, els successos notificats en una hora comporten una fitxa informativa i una nota de premsa; els notificats en 24 hores, una ressenya informativa en la pàgina web, i els de 30 dies, una fitxa tècnica també en la pàgina web.

La notificació dels successos que ocorren en les centrals nuclears i l'anàlisi posterior, a través del denominat Panell de Revisió d'Incidents (PRI), formen part d'un procés de supervisió i control efectuat pel mateix CSN.

També et pot interessar

stats