Cocemfe denuncia retards de dos anys en l'obtenció del certificat de discapacitat

La campanya #EsperaYDesespera evidencia la “desesperant espera” de les persones amb discapacitat per a tindre una valoració adequada

Atenció a persona usuària en Cocemfe València
Atenció a una persona usuària en Cocemfe València / Cocemfe

La Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana (Cocemfe CV) i Cocemfe València han denunciat la “desesperant espera” de les persones amb discapacitat per a tindre una valoració adequada. Com a part de la campanya #EsperaYDesespera, impulsada per l’organització, han exigit "acabar amb les esperes de fins a 36 mesos per a tindre la valoració i de vint anys per a renovar el barem de discapacitat".

La denúncia s'ha escenificat de manera simultània amb un total de díhuit files de persones davant d'edificis públics a Espanya per a protestar contra aquesta espera i contra l'impacte que provoca en l'exercici dels drets "de milers de persones". L'acte s'ha celebrat a Alacant mentre que a les ciutats de València i Castelló ha sigut cancel·lat per la pluja.

La campanya, organitzada amb motiu del Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, ha comptat amb la participació de persones que actualment romanen a l'espera de la valoració o i que reclamen que es renove el barem actual.

El vicepresident de Cocemfe València, Ezequiel Ruiz, ha explicat les conseqüències d'aquesta situació. "No rebre una valoració o una revisió del grau de discapacitat a temps perjudica en l'ocupació, l'educació, l'accessibilitat, la salut" i també "impedeix accedir a prestacions que compensen la desigualtat d'oportunitats". "És un sistema de drets al qual s'està impedint accedir, amb les greus conseqüències que això té per a la plena inclusió i participació activa en la societat", ha denunciat.

A la província de València es pot trobar un temps d'espera mitjà de díhuit mesos i persones que en tarden fins a 28 per a aconseguir la valoració, quan la normativa actual estableix aquest temps en tres mesos per resultar un procediment d'emergència. A Alacant, el més habitual és esperar entre any i mig i dos; mentre que a Castelló aquest temps se situa entre els sis i els dotze mesos.

També et pot interessar

stats