El CNI publica una guia per a combatre la desinformació al ciberespai

L’objectiu de la guia és donar a conéixer les ferramentes perquè la ciutadania identifique les notícies falses.

La guia estableix un decàleg de recomanacions per a detectar les notícies falses.

El Centre Criptològic Nacional (CCN), adscrit al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha elaborat una guia amb deu recomanacions per a lluitar contra la desinformació a la xarxa.

“Vora el 90% de la població espanyola entre 16 i 65 anys pot ser potencialment víctima d’un atac de desinformació”, apunta el CCN en el seu document. La guia, que té com a títol Desinformació en el ciberespai, recull dades sobre les conseqüències d’aquests atacs que poden ocasionar pèrdues milionàries en empreses privades i comprometre durant minuts, hores o dies el normal funcionament de serveis públics essencials per als ciutadans.

A més, la guia inclou informació sobre les conseqüències que pot generar un atac de desinformació i apunta la pèrdua de confiança en els mitjans de comunicació tradicionals com a conseqüència de les anomenades fake news.

L’objectiu d’aquesta guia de bones pràctiques és explicar les principals metodologies de les actuals accions de desinformació. D’aquesta manera, es pretén que els usuaris de mitjans de comunicació digital tinguen les ferramentes per a consumir i compartir informació de manera crítica i responsable.

Finalment, s’estableix un decàleg de recomanacions per tal d’evitar que la ciutadania siga víctima de campanyes de desinformació. Algunes d’aquestes recomanacions són: analitzar la font de les notícies que es reben, dubtar si les notícies provenen de captures de pantalla a través de xarxes socials, i tindre en compte qui comparteix la notícia i en quin context.

La guia es pot consultar en: https://www.ccn-cert.cni.es/informes/informes-ccn-cert-publicos/3552-ccn-cert-bp-13-desinformacion-en-el-ciberespacio-1/file.html

També et pot interessar

stats