Claus per a teletreballar de manera satisfactòria

L'organització dels horaris, l'empatia amb els companys i els rituals de desconnexió són alguns dels consells dels psicòlegs.

Claus per a teletreballar de manera satisfactòria
Claus per a teletreballar de manera satisfactòria

L'estat d'alarma declarat al març va deixar milions de persones amb obligacions laborals confinades a casa. El teletreball, recomanat per les autoritats durant els mesos de més expansió de la pandèmia del coronavirus, s'ha fet una realitat per a molts professionals i sembla que ha vingut per a quedar-s’hi. La norma que el regula entrarà en vigor d'ací a deu dies. El Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) ha advertit que una mala gestió de la nova situació pot generar incomoditat, inseguretat i falta de compromís.

Les veus expertes apunten que entre els avantatges del teletreball destaquen la conciliació, la millora dels resultats empresarials o la disminució de la contaminació. Entre els perills, l'aïllament o la desprotecció, coses evitables, amb una bona confiança treballador-empresa i amb l'aplicació d'unes pautes concretes. El COPCV les ha recollides en una guia.

Activa la ment i estableix un ritual de desconnexió

Per a treballar des de casa de manera satisfactòria, cal mantindre la rutina que es tenia quan el treball era presencial pel que fa a horaris i hàbits -dutxa, desdejuni i esport- i condicionar un espai físic amb elements que recorden que estem en hores de faena: el material ha d'estar a mà, i tindre el logo de l'empresa a la vista pot ajudar-hi. No s'han de perdre les relacions amb els companys, i la tecnologia s'ha de convertir en una aliada per a col·laborar i donar el bon dia a les persones amb què treballem. Els nous temps reclamen un canvi mental: s'ha de saber desconnectar quan acaba la jornada, planificar les tasques per a l'endemà, acomiadar-se i tancar la sessió. Aquest aspecte està regulat en la nova llei de teletreball.

Negocia els horaris

Per a assegurar els descansos i la conciliació familiar, els professionals de la psicologia recomanen negociar l'horari amb l'empresa. Els psicòlegs valencians consideren que calen horaris laborals més racionals i més flexibles, que es coordinen amb les escoles. A més, treballar des de casa implica una autogestió del temps i, per tant, s'han de planificar els descansos i les hores que es dedicaran a l'oci i a la família.

Empatitza amb els companys i gestiona l'ansietat

El vicedegà del COPV, Óscar Cortijo, afirma que aquesta modalitat exigeix un "contracte psicològic", i la digitalització, "un canvi mental". La comunicació amb els companys ha de ser fluida i empàtica, i els experts asseguren que interessar-se pels altres i escoltar com es troben pot ajudar a la cohesió de l'equip. Els “cafés virtuals" poden evitar que la distància física es convertisca en distància personal. Finalment, conéixer i acceptar les emocions que poden aparéixer en temps canviants i incerts són clau per a assegurar la satisfacció laboral i personal.

També et pot interessar

stats