Claus per a la correcta ventilació d'espais interiors

Reduir el risc de contagi per Covid-19 depén de millorar la qualitat de l'aire en espais tancats com ara restaurants, hotels, teatres, cines o museus

Protocol per a una ventilació òptima als locals
Protocol per a una ventilació òptima als locals / Raquel Amores
Raquel Amores
30 de juny 2021 - 10:52

La concentració de CO₂ en ambients interiors suposa un perill per a la salut pública a causa de la concentració d'aerosols: xicotetes partícules de fluids respiratoris que s'acumulen a l'aire i que, si contenen virus, poden convertir-se en causa de contagi.

Per aquest motiu, el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat en col·laboració amb la Generalitat, una guia de ventilació d'espais interiors que dona les claus per a garantir la correcta renovació de l'aire als establiments de restauració, hotels, teatres, sales de cine, museus i altres llocs que poden tindre aquest problema.

El document detalla un protocol de validació per a assegurar la ventilació dels espais i inclou informació sobre el risc de contagi en diferents situacions, recordant la importància del manteniment de la distància social, l'ús de mascaretes i l'ús d'un volum de veu baix per a reduir l'emissió i l'exposició al virus, entre altres aspectes. A més, explica diferents claus tant per a aprofitar la ventilació natural com per a la utilitzar la forçada, distintes maneres de renovar l'aire que necessàriament cal triar tenint en compte una sèrie de criteris:

1. Prioritzar les activitats en exterior sempre que siga possible

Els propietaris dels establiments hauran de preguntar-se si és possible fer l'activitat a l'aire lliure, optant sempre que es puga per aquesta via. Si no és factible, la millor opció amb diferència per a espais interiors és la ventilació natural creuada, amb què s'assegura la continua entrada i eixida d'aire.

És possible fer l’activitat a l'aire lliure?
És possible fer l’activitat a l'aire lliure? / Raquel Amores

2. Utilitzar la ventilació forçada si és necessari

Si no es pot assegurar una correcta ventilació només amb l'alternativa anterior o no és possible portar-la a terme, cal tindre en compte l'opció de fer servir la ventilació forçada mitjançant aparells com ventiladors o sistemes centralitzats de ventilació.

La ventilació natural creuada no és suficient?
La ventilació natural creuada no és suficient? / Raquel Amores

3. Optar pels netejadors d’aire o combinar alternatives si no hi ha cap altra possibilitat de ventilació

Si les opcions anteriors continuen sense ser suficients, necessàriament s'ha de recórrer als netejadors d'aire i rebre l'assessorament d'especialistes per a aconseguir un espai correctament ventilat. També hi ha la possibilitat de combinar mètodes.

Continua sense ser suficient?
Continua sense ser suficient? / Raquel Amores

També et pot interessar

stats