'En clau igualitària' visibilitza les investigacions de tres científiques valencianes

Menys del 30% de les investigadores científiques del món són dones i la bretxa augmenta quan es puja de categoria professional.

\'En clau igualitària\' visibilitza les investigacions de tres científiques valencianes
'En clau igualitària' visibilitza les investigacions de tres científiques valencianes

Menys del 30% de les investigadores científiques del món són dones, segons l’ONU. El dilluns 11 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb l'objectiu de pegar-li la volta a aquestes xifres, tombar prejuís i donar més visibilitat a totes les científiques. En l'espai “En clau igualitària” d'À Punt Notícies nit ha recollit el guant i ha entrevistat tres investigadores valencianes d’edats, especialitats i universitats diferents, per a conèixer en què estan treballant i què estudien amb els seus microscopis.

Rosa Llusar Barelles, catedràtica de Química Física de la Universitat Jaume I, coordina el grup de Materials moleculars que busca una font d'energia renovable en les molècules menudes d'hidrogen.

Cristina Martínez Ramos, investigadora júnior del Centre de Biomaterials de la Universitat Politècnica de València, centra la seua activitat en l'enginyeria del teixit per a regenerar o reparar el sistema nerviós quan té lesions medul·lars. Si els resultats de l'equip que codirigeix tenen èxit, suposarien un gran avanç per a algunes malalties que encara no tenen cura.

Per la seua banda, Lucía Hipólito Cubedo, professora i investigadora de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, treballa en el disseny d'una nova estratègia farmacològica per a tractar la recaiguda en l'alcoholisme. La seua investigació és una de les poques que aplica la perspectiva de gènere, ja que estudia ratolins mascles i femelles. "Normalment, en els estudis preclínics sempre es trien ratolins mascles, però s'han de fer els estudis en els dos gèneres, i hem vist una diferència molt gran entre els dos, ja que les femelles són molt més vulnerables a partir una recaiguda quan tenen dolor", assegura la investigadora.

Segregació vertical

Encara que a Espanya més de la meitat de les matrícules universitàries són de dones, en carreres científiques o enginyeries, representen entre un 23% i un 30%. A més, a mesura que avança la carrera professional fins a la càtedra, el percentatge s'hi redueix encara més. Segons el Ministeri d'Economia, el 79% dels catedràtics de les universitats públiques són homes.

La catedràtica Rosa Llusar assegura que ser científica requereix molta dedicació entre els 22 i els 40 anys. "És justament l'època de la maternitat, i moltes com jo hem decidit no tindre fills", explica.

Plantilla del Consell Superior d'Investigacions Científiques. El mateix patró es reprodueix en universitats públiques espanyoles, i en diferents instituts d'investigació.)

Només un 7% de les xiquetes vol ser científica

Un altre dels objectius del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència és crear referents, ja que moltes xiquetes, quan són menudes, no es plantegen ser científiques. De fet, segons un estudi fet el 2017, només un 7% de les xiquetes es veu com una científica en el futur, mentre que, en el cas dels xics, la xifra es triplica. "Tots som capaços de fer qualsevol tipus de carrera, tot és qüestió de treball", recorda Lucía Hipólito.

També et pot interessar

stats