El CJC insta Marina Salud a pagar més de 21.000€ als fills d'una dona que va morir d'un infart

Marina Salud no la va derivar al cardiòleg encara que tenia més de 65 anys i una patologia de cardiopatia isquèmica.

El centre de salut no va remetre la dona al servei especialitzat en cardiologia
El centre de salut no va remetre la dona al servei especialitzat en cardiologia

El ple del Consell Jurídic Consultiu (CJC) ha instat Marina Salud a indemnitzar amb 21.569 euros els quatre fills d'una dona de 69 anys que va morir ingressada a l'Hospital de Dénia d'un infart agut de miocardi dies després d'haver acudit al centre de salut perquè tenia mal al tòrax. Li van donar tractament amb analgèsics, sense que la remeteren al cardiòleg.

El CJC, en una resolució aprovada en el ple el mes de maig, considera que l'empresa concessionària de l'administració sanitària ha d'abonar a cada fill 5.392 euros per "una actitud negligent", ja que des del centre de salut no es va remetre la dona al servei especialitzat en cardiologia malgrat que es tractava d’una pacient de risc perquè tenia més de 65 anys amb hipertensió arterial i diabetis i patia una greu patologia de cardiopatia isquèmica.

No obstant això, rebaixa la indemnització a la meitat, ja que la pacient no va seguir la indicació del servei sanitari de tornar a la consulta si empitjorava o si no notava cap millora. Per això, considera que "no hi hagué només una actitud negligent per part del servei sanitari, sinó que la pacient no va adequar completament la seua conducta als consells mèdics que se li havien donat".

Infart de miocardi

Els fets van passar el 2 de juliol del 2013, quan la dona va acudir al centre de salut integrat II de Dénia perquè tenia mal al tòrax. Cinc dies després, el 7 de juliol, va patir un infart agut de miocardi per l'obstrucció de l'artèria circumflexa, del qual ja no es va poder recuperar, malgrat que la va ressuscitar personal d'una unitat del SAMU, la van ingressar a l'Hospital Universitari de Sant Joan i la van traslladar a l'Hospital Marina Salud, on va morir quan estava ingressada el 18 de juliol.

Els fills van presentar una reclamació de responsabilitat patrimonial per danys, per la pèrdua d'oportunitat en què haurien incorregut els serveis sanitaris, ja que al centre d'assistència primària li van diagnosticar un dolor toràcic no específic, li van proporcionar un tractament amb analgèsics i la van enviar a casa amb la indicació de consultar de nou si no millorava.

La part reclamant no va especificar l'import de la indemnització que demanava. L'informe de la Comissió de Valoració del Dany Corporal la va establir en 43.138 euros, però el CJC considera que s’ha de rebaixar a la meitat, ja que a banda que la dona no va tornar a la consulta malgrat que li ho havien indicat, la pacient patia una greu patologia, cardiopatia isquèmica, i tenia una edat de 69 anys, per la qual cosa les hipotètiques possibilitats de curació no van ser mai superiors al 50%.

També et pot interessar

stats