Ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana commemoren el Dia sense Cotxes

Transport públic gratuït i talls de trànsit per a potenciar la reflexió dels hàbits de mobilitat.

Els col·lectius ciclistes d'Alacant i la Plataforma comarcal per la mobilitat sostenible han eixit aquest dissabte al carrer per a reivindicar un carril bici per la façana litoral d'Alacant.
Els col·lectius ciclistes d'Alacant i la Plataforma comarcal per la mobilitat sostenible han eixit aquest dissabte al carrer per a reivindicar un carril bici per la façana litoral d'Alacant.

Amb motiu del Dia sense Cotxes institucions com ara Ferrocarrils de la Generalitat ofereix aquest dissabte servei gratuït de transport públic en les xarxes de Metrovalencia i els TRAM d'Alacant i Castelló. Els autobusos de l'EMT València s'hi han sumat i també són gratis des de la nit de divendres. 

Així mateix se sumen activitats de conscienciació a tota la Comunitat Valenciana per a potenciar la reflexió dels hàbits de mobilitat, que s’emmarca dins de la campanya #HuiDescansaElCotxe.

Castelló celebra la segona edició del Park(ing) Day, que transformarà les places d’estacionament de zona blava en l’escenari d’activitats lúdiques per a tota la família com ara concerts en directe, gimcanes i tallers de conscienciació d’hàbits de mobilitat més sostenible i respectuosa. 

Amb aquest mateix motiu, València amb bici construirà aquest dissabte un "corredor humà" al carrer d’Alacant de València per a simular un carril bici de doble sentit que permeta als ciclistes circular amb seguretat per aquest "conflictiu" punt del centre. L’organització vol reivindicar aquest carrer "clau per a la xarxa ciclista de la ciutat, ja que és la connexió directa del centre i l'anell ciclista amb l'hospital La Fe i els barris de Malilla, la Fonteta de Sant Lluís i Russafa". El punt de trobada de la iniciativa és a l'exterior de la plaça de bous a partir de les 17:30 h. 

"Les bicicletes necessiten una solució, però no són les úniques", reivindiquen des de València amb bici, i adverteixen que "les voreres són tan mínimes que els vianants tampoc poden caminar còmodament, perquè no tenen espai o perquè la velocitat dels cotxes és massa ràpida". 

Per la seua banda, els col·lectius ciclistes d'Alacant i la Plataforma comarcal per la mobilitat sostenible han eixit aquest dissabte al carrer per a reivindicar un carril bici per la façana litoral d'Alacant des de la platja d'Urbanova fins al Campello. Un zona atractiva per anar amb bici però també perillosa. Han aconseguit el repte de pedalejar 1.000 quilòmetres entre tots els participants.

Els avantatges del transport públic ferroviari

Coincidint amb el Dia sense Cotxes, Metrovalencia i el TRAM d'Alacant han fet públic que aquest servei de transport evita cada any 62 milions de desplaçaments particulars i l'emissió a l'atmosfera de 74 mil tones de gasos contaminants. 

Els avantatges del transport públic ferroviari es completen també en apreciar-se que, en viatjar amb metro, tramvia o tren-TRAM, es van deixar de consumir 40,8 milions de litres de combustible, un important estalvi energètic.

El servei prestat per Metrovalencia a les persones usuàries va evitar l’any passat 53,2 milions de desplaçaments de vehicles privats per la capital del Túria i la seua àrea metropolitana; moviments inevitables en cas de no existir la completa xarxa de metro i tramvia que va transportar cada dia 174.912 viatgers de mitjana, que van superar els 200.000 en les jornades laborables, la qual cosa va significar aconseguir els 63,8 milions de passatgers en 2017.

També et pot interessar

stats