Les ciutats d'Alacant, Torrevella i València es desperten cobertes de pols i arena del desert

L’augment de les anomenades pluges de fang evidencia el canvi climàtic al sud d’Europa.

Imatges d'Alacant compartides pel Laboratori de Climatologia de la UA
Imatges d'Alacant compartides pel Laboratori de Climatologia de la UA / Twitter: @climatologia_ua

Ciutats com Alacant, Torrevella i València s'han despertat cobertes de pols i arena transportats pel vent des del desert algerià i de Mali. Tot i que aquests fenòmens, també conegudes com pluges de sang (en referència al color roig), són relativament freqüents, no és habitual una quantitat tan important de pols i arena sense pluja.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest fenomen és "una situació rara", ja que, tot i haver-hi registres en els últims anys "no recorden alguna cosa similar". A l'interior de la Comunitat Valenciana, però, sí que hi ha hagut precipitacions dèbils acompanyades d'una gran quantitat de pols i arena.

En aquesta línia, el responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant i president de l’Associació Espanyola de Geògrafs (AGE), el catedràtic Jorge Olcina, ha explicat que es tracta d’una precipitació de pols saharià que des de juny de 2018 no es manifestava d’una manera tan intensa.

Segons aquest expert, s’observa una tendència a l’alça de les conegudes com a pluges de fang a la península, la qual cosa evidencia el canvi climàtic “perquè suposa una presència cada vegada més freqüent de fluxos del nord d’Àfrica en el sud d’Europa i la conca del Mediterrani".

Les deposicions seques de pols i arena han estat transportades des del desert a diverses ciutats valencianes a partir de l'última hora del divendres i durant la matinada d'aquest dissabte. Així, una massa d'aire amb una gran concentració de pols en suspensió ha arribat més enllà dels Pirineus.

També et pot interessar

stats