Citen les autonomies per a pactar l'atenció sanitària que rebran els afectats d’iDental

L'atenció odontològica no està arreplegada en la cartera bàsica de sanitat de totes les comunitats autònomes.

Els afectats estan seguint el protocol inicialment pactat
Els afectats estan seguint el protocol inicialment pactat / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat aquest dimarts els responsables de sanitat de les comunitats autònomes per a pactar la manera en què els afectats per l'estafa de les clíniques iDental podran rebre el tractament que necessiten. 

Segons han explicat fonts jurídiques, els afectats estan seguint el protocol inicialment pactat segons el qual han d'acudir al metge de capçalera perquè els envie a un metge forense per a constatar els danys causats pel tractament negligent. En cas d'haver-n'hi, els remeten a un odontòleg forense i després poden començar a rebre tractament, si el necessiten.

Aquestes mateixes fonts asseguren que el problema és que l'atenció odontològica no està arreplegada en la cartera bàsica de sanitat de totes les comunitats autònomes, i hi ha pacients que, per tant, no poden accedir a l'atenció mèdica requerida en el sistema públic. Són persones que han patit danys greus i que, en molts casos, no tenen recursos econòmics per a afrontar un nou tractament, entre altres raons perquè ja van pagar aquests diners a iDental.

La macrocausa està a càrrec del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, on De la Mata ha decidit estructurar el cas obrint peces separades per a cadascun dels processos de denúncia incoats. En total, ja n'hi ha més de 1.500 per presumptes delictes d'estafa continuada, apropiació indeguda, falsedat documental, administració fraudulenta, lesions, contra la salut pública, alçament de béns i blanqueig de capital.

També ha obert una peça separada per a cadascuna de les víctimes i, sense que encara s'haja fet un recompte total d'afectats, la xifra ja supera els 8.000. No obstant això, en la primera reunió que el magistrat va tindre amb els responsables autonòmics el mes de setembre passat per a coordinar l'arreplega d'informació dels pacients, la xifra de potencials damnificats es va estimar en 400.000 persones a tot Espanya.

De moment, s'han personat com a acusació popular les organitzacions de consumidors Facua i OCU, que pot acabar exercint d'acusació particular per haver aportat denúncies d'afectats, així com el Consell General de Col·legis d'Odontòlegs i Estomatòlegs.

També et pot interessar

stats