Circuits il·legals posen en perill la fauna i flora del Vedat de Llíria

Tant el Seprona com la Guàrdia Civil no donen l’abast per a perseguir els infractors

Circuits il·legals posen en perill la fauna i flora del Vedat de Llíria / À Punt NTC

Quan cau la nit al Vedat de Llíria, el silenci de la muntaya es trenca pel soroll dels motors. Nombrosos vehicles tot terreny circulen a gran velocitat per camins forestals del Camp de Llíria. Una pràctica ilegal, segons expliquen els guardes que l'han detectada.

“Vaig vore passar tres o quatre grups de cotxes, de nit, cap amunt i cap avall” explica Eric Gil, guarda del Vedat de Llíria. “Per les pistes forestals no poden passar vehicles motoritzats: ni 4x4, ni motos, ni res. Només tenen servitud de pas la gent que té propietats, els qui viuen en la zona o gent que està treballant”, aclara Gil. 

Com explica Francisco Miguel Gallart, tècnic de manteniment del Vedat de Llíria, les motos, els cotxes i els 4x4 envaeixen la vegetació i alteren la vida de la fauna d’aquest espai. “A banda del soroll del quads i tot terrenys, molesten la fauna, i ara que estan en procés de cria, moltes avorten o bé els pollets de les perdius es perden per ahí, després sempre maten algun… I si és de nit, pitjor encara”, denuncia Gallart. 

És un problema que pateixen molts caps de setmana a l’est del Vedat del Camp de Túria una de les zones més grans de la Comunitat Valenciana, i també en altres parts del territori, com denuncien des de la Federació Valenciana de Caça. 

“Si el vehicle el persegueix durant un quilòmetre, corre sense parar, al final quan para el cabirol, el més probable és que avorte, per la sufocada”, indica Gil, que acompanya un equip d’À Punt a la rambla Castellana, dins del terme de Llíria i mostra les empremtes a terra de les rodes dels vehicles. “Per aquesta rambla no es pot circular habitualment, ja que correspon al riu.” 

Els agents del Seprona i la Guàrdia Civil persegueixen habitualment aquests infractors, però no donen l’abast per a cobrir la zona, com expliquen des de la Federació Valenciana de Caça, que evidencia la necessitat d’ampliar la vigilància a la muntanya. 

També et pot interessar

stats