Cinc societats mèdiques mostren preocupació per l'abús de la melatonina en la població infantil

Remarquen que el seu ús hauria de realitzar-se sempre sota control mèdic i no excedir mai les quatre setmanes

Una dona sosté un xiquet de bolquers
Una dona sosté un xiquet de bolquers / Shutterstock

Cinc societats científiques de pediatria i del son han mostrat aquest dimarts la seua preocupació per "l'ús i l'abús" de preparats de melatonina en la població infantil i han urgit a regular-ne l'ús que, avisen, hauria de realitzar-se sempre sota control mèdic i no excedir mai les quatre setmanes.

Així ho han transmés en un comunicat conjunt el grup de treball de Pediatria de la Societat Espanyola del Son (SES), l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i d'Atenció Primària (Sepeap), l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (Aepap) i la Societat Espanyola de Neurologia Pediàtrica (Senep).

La melatonina presenta un ampli perfil de seguretat, però "té efectes a múltiples nivells i es desconeix actualment quin pot ser l'efecte a llarg termini, per la qual cosa l'ús hauria d'estar limitat a quatre setmanes en xiquets, i sempre sota control mèdic", segons explica Fernando Martín de la Vall, membre del grup de treball de Pediatria de la SES i neuropediatra de l'Hospital Universitari Severo Ochoa de Leganés (Madrid).

No obstant això, la lliure comercialització "n'ha facilitat l'adquisició i ús per la població general sense necessitat d'indicació ni control" per part de l'especialista, quan la utilització d'aquesta substància venuda com a complement dietètic "pot ser menys segura i menys eficaç". Al mateix temps, les cinc societats han denunciat la falta de finançament dels preparats amb melatonina per a pacients diagnosticats de trastorns del neurodesenvolupament.

S'estima que fins a un 80% d'aquests pacients poden presentar trastorns del son. El tractament dels problemes vinculats amb el descans és una part "fonamental" de l'estudi dels trastorns del neurodesenvolupament, que inclou mesures d'higiene del son, psicoeducació, tractament conductual i farmacològic, amb la melatonina com a primera elecció.

També et pot interessar