Les cinc claus de l’avantprojecte que eliminarà l’etiqueta de gossos perillosos

Així és la nova llei que farà desaparéixer el llistat de races perilloses i definirà el risc a partir de la conducta individual dels animals

Gossos perillosos: cinc claus de la nova llei
Gossos perillosos: cinc claus de la nova llei
17 d'abril 2021 - 07:00

La catalogació de gossos potencialment perillosos (GPP) podria passar a la història el mes de maig si prospera la Llei de benestar animal, una nova normativa amb què l'executiu estatal pretén modificar la Llei 50/99 d'animals domèstics.

L'aprovació del text suposaria que més de 100.000 gossos deixarien de ser considerats perillosos a Espanya només pel fet de pertànyer a una raça o atenent només les seues característiques físiques. Per contra, la catalogació de perillositat d'un animal es podria determinar d'ara en avant amb proves que avaluen la seua conducta individual. A més, es preveuen mecanismes especials d'ensinistrament per tal que els gossos que presenten un comportament perillós deixen de tindre'l.

L'avantprojecte de llei, que segons Sergio García Torres, director general de Drets dels Animals al govern, pretén avançar cap a l'eliminació del sacrifici i l'abandó, ha conreat el consens de tots els partits polítics amb representació parlamentària.

La Reial Societat Canina Espanyola (RSCE), que amb aquesta modificació en la llei veu atesa una de les seues reclamacions històriques, celebra que es deixe d'estigmatitzar els cans amb una etiqueta que, a parer seu, els "criminalitza".

Tot i que encara falten per definir alguns detalls de l'esborrany de la llei, que es troba en tràmit d'informació pública, podem destacar d'entre les principals novetats la professionalització de la formació, l'homogeneïtzació de les normatives i l'enduriment de les sancions.

Aquestes són les cinc claus de la nova regulació.

1. Eliminació de la llista de races perilloses

La nova norma preveu una catalogació dels animals perillosos basada en mecanismes de validació del comportament individual, per tant desapareixeria l'etiqueta que fins ara s'associava a certes races o exemplars per qüestions genètiques.

La figura del GPP està present en la normativa espanyola des del Reial Decret 287/2002, en el seu annex I, que fins ara ha definit com potencialment perilloses huit races: pitbull terrier, staffordshire bull terrier, american staffodshire terrier, rottweiler, dogo argentí, fila brasiler, tosa Inu i akita inu.

Races de Gossos Potencialment Perillosos a Espanya
Races de Gossos Potencialment Perillosos a Espanya

A aquestes races caldria sumar les com a mínim altres huit que recullen les diferents regulacions autonòmiques, i tots els exemplars mestissos que responen als criteris físics definits en l'annex II de la llei estatal. En total, segons els registres de la Reial Societat Canina Espanyola (RSCE), s'estima que prop de 100.000 gossos es veurien beneficiats pel canvi de normativa.

Amb l'actual llei, totes les persones propietàries d'aquests animals han de complir de manera indistinta una sèrie de restriccions, com ara el requeriment de boç i corretja de menys d'un metre per als passejos en zones públiques.

2. Valoració dels gossos pel seu comportament individual

Com seran i qui finançarà els processos de valoració de conducta dels gossos és un dels punts que la Direcció General de Drets dels Animals del govern espanyol encara haurà de definir en la nova llei. Tot i que queden detalls a concretar, l'ensinistradora Amparo Fortea va posar alguns exemples de com podrien ser aquestes proves en el programa Pròxima parada: "Es provoquen als gossos situacions estressants per a veure si reacciona amb un atac, o se'ls fa passar per obstacles per observar com redirigeixen la por i la frustració". Es tractaria, segons explica Fortea, d'un tipus de test que ja s'han emprat amb anterioritat amb diferents propòsits, però enfocat en aquest cas a avaluar la conducta i la docilitat d'un animal davant situacions tenses.

3. Homogeneització de les normatives i registres

Un dels principals objectius de la Llei de benestar animal és harmonitzar les 17 normatives autonòmiques i establir un marc legal comú. A més, la llei preveu un Sistema de Registres de Protecció Animal (SRPA) que formarà part de diferents sistemes d'identificació, i la creació de tres registres d'àmbit nacional:

- Registre Nacional de Nuclis Zoològics d'Animals de Companyia

- Registre Nacional de Criadors de Companyia

- Registre Nacional d'Inhabilitació per a la Tinença d'Animal

4. Més control i enduriment de sancions

Amb l'aprovació de la Llei de benestar animal serà obligatori identificar a tots els animals de companyia en els tres primers mesos de vida, i abans de la compra per tal de reforçar el control sobre tots els exemplars.

A més, s'establirà un control sobre totes les persones condemnades per maltractament per tal d'evitar que puguen registrar cap animal amb el seu nom.

La norma també implicarà la reforma, d'una banda, del Codi Penal, per tal d'endurir les sancions per delictes de maltractament i abandó animal i, de l'altra, del Codi Civil, per a reconéixer els animals com a éssers sentents i garantir-ne una major protecció.

5. Educació canina professional

Amb la nova llei es pretén també fomentar una formació canina més professional i universal. Aquest impuls es reflecteix en el requeriment d'una formació especial per a tots aquells gossos que hagen presentat comportaments considerats perillosos, per tal de reconduir la seua conducta. També en la creació del Registre Nacional de Criadors de Companyia, que inclourà professionals i amateurs per tal que només les persones registrades puguen ser criadors oficials.

També et pot interessar

stats