Cinc anys dels atemptats jihadistes de Barcelona i Cambrils

El juí, que va tindre lloc entre el 2020 i el 2021, imposà penes de 53, 46 i 8 anys de presó als autors, encara que després s'hi van aplicar reduccions

Les Rambles de Barcelona, en agost de 2022
La Rambla de Barcelona, a l'agost del 2022 / Europa Press

Els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils compleixen cinc anys aquest dimecres, amb el cas ja jutjat en l'Audiència Nacional i amb una sentència que l'any passat va condemnar tres membres de la cèl·lula jihadista que els va organitzar.

Els atemptats van causar setze morts i la sentència del cas reconeix 350 víctimes dels fets per ferides físiques o danys psicològics, però la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme encara no ha aconseguit contactar amb unes 250 d'elles per a comunicar-los la sentència.

El juí es va allargar durant 32 sessions entre novembre del 2020 i febrer del 2021. La sentència de l'Audiència Nacional va imposar penes de 53, 46 i 8 anys de presó a Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said ben Iazza però, després d'un recurs, va rebaixar les condemnes més altes en deu anys cadascuna, havent-hi fixat ja un límit màxim de compliment de vint anys de presó.

Cap d'ells ha estat condemnat pels setze assassinats a la Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils, a pesar que ho van demanar les acusacions particulars i populars, perquè el tribunal considera que no van participar ni estaven al corrent d'aquests atacs.

Chemlal i Oukabir van ser condemnats pels delictes de pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d'explosius de caràcter terrorista, i estralls en temptativa de caràcter terrorista, a més de 29 delictes de lesions per imprudència greu.

La rebaixa de les penes respon al fet que el tribunal va considerar que Houli Chemlal i Oukabir no tenien una veritable intenció de matar amb la segona explosió de la casa d'Alcanar.

Pròxims recursos

Una vegada la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional ja ha resolt el recurs de les defenses rebaixant les penes en deu anys, les parts poden portar el cas al Tribunal Suprem amb un nou recurs.

En aquest sentit, les tres defenses del cas han anunciat els recursos de cassació i també han fet tres acusacions: una que representa mossos d'esquadra ferits, una que representa al pare del xiquet assassinat pels atemptats, i una tercera d'una altra de les víctimes.

Aquests sis recursos ja estan anunciats en el Tribunal Suprem i previsiblement les defenses i les acusacions presentaran els arguments al tribunal a la tardor. Aquests seran els únics que abordarà el tribunal, perquè ja ha acabat el termini per a anunciar recursos.

El desenvolupament dels atemptats

El 16 agost a la nit, una explosió a la casa d'Alcanar –on la cèl·lula preparava els atemptats i guardava un centenar de bombones de butà, precursors d'explosius, metralla, granades artesanals i un cinturó bomba– va precipitar els atacs improvisats de l'endemà.

Uns minuts abans de les 17 hores del dijous 17 d'agost del 2017, Younes Abouyaaqoub, al volant d'una furgoneta, va pujar des de la plaça de Catalunya a la zona per a vianants de la Rambla i va conduir en zig-zag fins a l’altura del Liceu, assassinant un total de catorze persones pel camí.

Unes hores més tard, a la 1 de la matinada del 18 d'agost, a Cambrils, altres cinc membres de la cèl·lula van atropellar sis persones, matant una dona.

Abouyaaqoub va morir abatut pels Mossos quatre dies després d'una persecució a contrarellotge en la qual va matar la víctima número setze. Per altra banda, els autors de l'atac a Cambrils van ser abatuts en la fugida moments després de l'atemptat.

També et pot interessar