La 'cimera del mosquit' busca solucions a la plaga que pateixen les comarques del nord

Representats de la Generalitat, la Diputació de Castelló i 10 ajuntaments aborden un problema que amenaça la campanya citrícola

Vídeo facilitat pels llauradors d'una cooperativa de Nules que mostra la proliferació de mosquits al camp.

Representants de les conselleries de Sanitat i Medi Ambient, la Diputació de Castelló i 10 ajuntaments es reuneixen aquest dijous per a buscar solucions a la proliferació de mosquits que pateixen des de fa mesos les comarques del nord de la Comunitat Valenciana i que té una incidència especial a la Plana Baixa. 

La plaga ha empitjorat en les últimes setmanes per les precipitacions i les altes temperatures, amb registres per damunt del que és habitual en aquesta època de l'any, que afavoreixen la reproducció dels insectes. 

La situació és especialment complicada al camp, on els collidors han de treballar totalment coberts per a evitar les picadures, a més la proliferació d'aquests insectes amenaça la normalitat de la campanya citrícola.  

Solucions supramunicipals

Ho ha recordat David Garcia, alcalde de Nules, una de les poblacions més afectades, en una entrevista a l'informatiu matinal d'A Punt Notícies poc abans de l'inici de l'anomenada cimera del mosquit.

Garcia assumeix que els ajuntaments soles, amb el que tenen, no poden controlar la plaga, per això assisteix a la reunió "amb voluntat d'escoltar i esperançat" davant l'expectativa d'una solució a escala supracomarcal. 

En el cas de Nules, part del problema s'explica per la gran extensió del terme municipal i l'escàs marge de temps abans que les larves de mosquit eclosionen, menor encara en període de pluges. L'empresa municipal ha de fumigar per via terrestre –en compliment de la norma europea– i és incapaç d'arribar a temps a tots els focus. 

En aquest context David Garcia entén que una de les solucions passa perquè la Generalitat contribuïsca amb més mitjans tècnics i humans. 

Creixen les atencions per picades

Mentrestant, les picades s'han convertit en un problema de primer orde a la població, on segons Garcia, les atencions als centres de salut s'han multiplicat. L'alcalde de Nules recorda que bona part de les víctimes són menors, que també pateixen la proliferació dels mosquits en algunes escoles i parcs infantils.

També et pot interessar

stats