Els cigarrets electrònics impulsen el consum de cànnabis entre l'alumnat de secundària

Augmenten les borratxeres, però es redueix el consum ocasional de cocaïna, segons un informe del Ministeri de Sanitat.

Augmenta el consum de cannabis
Augmenta el consum de cannabis / Nery Zárate (Unsplash)

El consum de cànnabis a través dels cigarrets electrònics augmenta entre l'alumnat d'educació secundària. En 2018, el 5,4% va fumar marihuana a través d'aquests dispositius; dos anys abans ho feia només l'1,8%. 

L'alerta es desprén de les conclusions de l'última enquesta sobre l'ús de drogues en l'alumnat d'ensenyament secundari a Espanya, en què es revela que el 48,4% dels estudiants han usat aquests dispositius, enfront del 20,1% que ho feia fa dos anys.

"Estem davant un problema emergent, i més quan hem comprovat que un de cada dos adolescents i joves han utilitzat aquests nous dispositius en l'últim any per motius diversos com, per exemple, que està de moda, o perquè pot semblar fins i tot elegant", ha advertit la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, en la presentació de l'estudi. Aquest analitza el comportament de l'alumnat entre els 14 i els 18 anys.

15,2 anys, edat d'inici a la cocaïna

Entre les conclusions positives de l'informe hi ha el descens "a mínims històrics" del consum de cocaïna, que usen més els homes que les dones. Entre els resultats inquietants, que l'edat d'inici es manté, de mitjana, en els 15,2 anys. El 2,9% dels i les joves assegura que l’ha provada en alguna ocasió, el 2,4% en l'últim any i el 0,9% en l'últim mes. Les xifres es troben per sota dels registres anteriors. En 2004, per exemple el 3,8% de l'alumnat de secundària havia consumit cocaïna en els 30 dies previs a l'enquesta. 

Molt d’alcohol, més borratxeres

D'altra banda, l'abús de l'alcohol s'ha normalitzat entre l'alumnat espanyol d'educació secundària. El 77,9% l'ha provat; el 75,9% en l'últim any. Malgrat que el consum mensual s'ha reduït des de 2016, del 67% al 58,5%, les borratxeres han augmentat (24,3% enfront del 21,8% de 2016), sobretot entre les dones i els menors de 14 anys.  L'11,7% de les xiques van patir una intoxicació etílica en els 30 dies anteriors a la consulta, enfront del 7,6% dels xics. 

També et pot interessar

stats