El cigarret electrònic i les catximbes fomenten el consum de tabac entre els joves

El metge Pedro Plaza adverteix que els dispositius amb dissenys atractius són l'origen del tabaquisme entre els joves.

Pots escoltar ací l'entrevista completa al pneumòleg Pedro Plaza
Pots escoltar ací l'entrevista completa al pneumòleg Pedro Plaza

El pneumòleg Pedro Plaza, cap de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital Doctor Peset de València, ha alertat en Les notícies del matí sobre el perill de l’ús de dispositius amb dissenys atractius per als joves com ara el cigarret electrònic, la catximba o els productes de tabac per calfament (sense combustió). "Amb aquests dispositius també es consumeix nicotina i, en la majoria dels casos, són una porta d'entrada al consum de tabac per als joves", ha afirmat. El metge ha sigut entrevistat per Elpídia Bellver aquest dijous amb motiu del Dia Mundial sense Tabac.

El pneumòleg s'ha mostrat partidari de legislar per a restringir l'ús del cigarret electrònic i altres artefactes ja que aquests també "alliberen substàncies nocives per a l'ambient i, per tant, també desprotegeixen els no fumadors". Pel que fa a la prevenció, Pedro Plaza ha advertit que és fonamental fer campanyes amb els adolescents d'entre 12 i 13 anys perquè "a partir dels 18 anys la població que s'incorpora al tabaquisme no arriba al 20%".

Pedro Plaza ha explicat que el tractament ideal per a deixar de fumar combina mesures de perfil psicològic i farmacològic. L’èxit d'aquestes tècniques ronda el 35-50%, una xifra que "pareix baixa, però és positiva si tenim en compte que el tabaquisme és una malaltia crònica amb recaigudes", ha afirmat. El perfil del fumador que visita la unitat de tabaquisme de l'Hospital Doctor Peset és un home o una dona, entre 35 i 65 anys, que presenta un consum de tabac alt i que és portador de patologies relacionades amb el tabaquisme que són complexes de tractar en l’atenció primària.

Segons l'Enquesta de Salut de la Comunitat Valenciana, els valencians fumen cada vegada menys i s'ha incrementat la població no fumadora, del 64% del 2001 al 78% del 2016.

També et pot interessar

stats