La CHX destina quatre milions a restaurar rius i barrancs de les zones cremades a la Vall d'Ebo i Begís

Les brigades treballen en la retirada de la massa vegetal cremada per a evitar-hi l'erosió quan ploga

La Confederació Hidrogràfica inicia la restauració de les zones afectades pel foc

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha iniciat diversos treballs de restauració del domini públic hidràulic; és a dir, sobre rius i barrancs de les zones cremades pels grans incendis de la Vall d'Ebo (Marina Alta) i de Begís (Alt Palància). Es fa arbre a arbre de forma manual.

Recuperar els espais hídrics afectats pels incendis d'aquest estiu a les zones de la Vall d'Ebo i de Begís. És el que està fent-se ara amb una inversió de més de quatre milions d'euros aportats pel govern espanyol i la Generalitat. A la zona afectada de Begís treballen diverses quadrilles, com ha comprovat Joan Miquel Llopis.

El principal objectiu és recuperar el bosc de ribera amb la neteja dels cabals, rambles i barrancs que van a parar al riu Palància. Marc García, comissari d'aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, explica que la vegetació de ribera "ha quedat totalment arrasada". Les brigades treballen en la retirada de la massa vegetal cremada per a evitar-hi l'erosió quan ploga. "Si no hi ha vegetació, va arrossegant tota la terra del riu i anem perdent terreny fèrtil de les riberes del riu. I, per últim, els arbres que han caigut o estan a punt de caure poden produir, si ve una avinguda, taps aigües avall", agrega.

El material vegetal més prim es tritura i s'aboca en l'entorn per a adobar la zona de ribera. El que és més gros no es tira i les mides aprofitables es destinaran que els veïns calfen les cases en hivern. Una bona part de les més de 31.000 hectàrees cremades a l'agost són de domini públic hidràulic.

També et pot interessar