Chui, el primer gos socorrista d'Espanya que s'uneix als rescats de la Creu Roja

Es convertirà en un suport de l'efectiu per a ajudar a traure la persona ofegada a la vora. També l'assistirà quan la víctima haja patit un colp i se sospite d'una lesió medul·lar, serà l'encarregat de transportar el material d'immobilització

El cuidador i preparador caní, Juan Luis de Castellví, al costat de Chui, un cadell de Golden Retriever que es prepara com a suport als socorristes de la Creu Roja
El cuidador i preparador caní, Juan Luis de Castellví, al costat de Chui, un cadell de golden retriever que es prepara com a suport per als socorristes de la Creu Roja / Román Ríos (Efe)
04 d'agost 2023 - 13:28

Chui, amb tan sols tres mesos, s'està preparant per a convertir-se en el primer socorrista caní de la Creu Roja a Espanya, encara que ja és la sensació a la platja de La Barrosa, a Chiclana (Cadis).

Juan Luis de Castellví, voluntari de Creu Roja, ha presentat aquest projecte gràcies a la seua experiència en l'ensinistrament i la conducta canina. Està convençut que Chui, un golden retriever, “com el gosset de l'anunci de paper higiènic”, pot ajudar els socorristes en les tasques diàries a la platja.

“Consisteix en un suport al socorrista humà, és a dir, el gos mai anirà a rescatar-te sol, sinó que el socorrista humà es llança a l'aigua per a rescatar la víctima, però ja no ha de dosificar tant les forces pensant que després ha de tornar a terra perquè pot arribar tan ràpid com puga, i després apareixerà el gos i serà l'animal el que els porte a la riba”, detalla l'expert.

També ajudarà en els casos en què la víctima haja patit un colp i se sospite d'una lesió medul·lar; amb un senyal el socorrista humà pot sostindre la persona mentre avisa al gos, que serà l'encarregat de portar el material d'immobilització.

El socorrista humà es llança a l'aigua per la víctima, però ja no ha de dosificar tant les forces pensant que després ha de tornar a terra perquè pot arribar tan de pressa com puga, i després apareixerà el gos i serà l'animal el que els porte a la riba

Es tracta d'una experiència pilot per a Creu Roja, encara que aquest tipus d'iniciatives s'han desenvolupat en altres zones com les platges llevantines o Canàries amb altres organitzacions.

La idea ha necessitat un permís especial de l'Ajuntament de Chiclana per a La Barrosa, ja que en aquesta platja, i en la resta de la localitat, no s'autoritza la presència de gossos.

La seua presència ha cridat l'atenció de molts banyistes, que s'acosten a saludar-lo i a interessar-se per la seua tascar, centrada en aquests primers dies en el funcionament de les cadires amfíbies, que ajuden a banyar-se a les persones amb mobilitat reduïda.

La idea, si tot va bé, és que Chui puga estar prestant servei com a socorrista quan haja superat l'any, l'estiu de 2024.

253 ofegats enguany

Per a Castellví, després d'una etapa com a expert en matèria d'emergències i seguretat en el Parlament Europeu, és imprescindible que hi haja una major consciència sobre els perills de la mar, sobretot, entre els més xicotets i els ancians perquè “trenta segons de distracció poden ser fatals”.

Fins al 3 d'agost, 253 persones han perdut la vida ofegades en zones aquàtiques a Espanya, la qual cosa suposa quasi un 13% més que en 2022, amb 28 víctimes mortals més, i la pitjor dada des de l'any 2018.

També et pot interessar

stats