El CGPJ s'oposa per unanimitat als eixos de la llei del “només sí és sí” de garantia de la llibertat sexual

Els jutges s'oposen al text del ministeri d'Irene Montero “per risc d'alterar la càrrega de la prova en el procés penal”.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en un imatge d'arxiu
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en un imatge d'arxiu / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat per unanimitat els dos eixos fonamentals de l'avantprojecte de llei de garantia de la llibertat sexual, coneguda com a llei del “només sí és sí”, la redacció del consentiment exprés i la supressió de la distinció entre abús i violació. L'òrgan de govern dels jutges ha aprovat el seu informe sobre el text del Ministeri d'Igualtat, en el qual s'oposa al nucli de la norma. Un dictamen crític però no vinculant, que arriba després de quatre mesos de deliberacions.

El ple del CGPJ ha donat suport a la proposta elaborada pels magistrats Roser Bach, Pilar Sepúlveda i José Manuel Fernández. El seu dictamen estima que l'obligació que el consentiment siga exprés, concloent i inequívoc per part de la víctima de delictes sexuals pot comportar una “inversió de la càrrega de la prova”.

L'avantprojecte indica que “s'entendrà que no existeix consentiment quan la víctima no haja manifestat lliurement per actes exteriors, concloents i inequívocs conforme a les circumstàncies concurrents la seua voluntat expressa de participar en l'acte”. El problema, alerten els vocals del CGPJ, no és conceptual, sinó de prova: “S'estarien alterant de manera substancial les normes sobre la càrrega de la prova en el procés penal, amb el risc d'afectació del principi de presumpció d'innocència”.

A més, en el juí, no s'evitarà amb aquesta definició l’anomenada “victimització secundària”, ja que els interrogatoris giraran sobre la manera en què la víctima sol prestar el seu consentiment sexual per a determinar que en el cas en qüestió n'hi va haver.

Els jutges, en contra d'eliminar la distinció entre abús i violació

El segon aspecte clau de la llei, l'eliminació de la distinció entre abús i violació, tampoc ha sigut vista amb bons ulls pels jutges. En l'avantprojecte s'opta també per eliminar el delicte d'abús sexual i crear una categoria única d'agressió sexual per a evitar que siga considerada abús una violació en la qual no es puga provar l'existència de violència o intimidació.

Els ponents creuen que eliminar el delicte d'abús sexual pot perjudicar la víctima i derivar en desprotecció per no castigar amb major pena els qui cometen actes més greus. Per a evitar-ho, proposen crear una modalitat agreujada d'agressió, amb violència o amenaces.

Montero afirma que llei tirarà avant

Malgrat aquest dictamen desfavorable, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va assegurar aquest dimarts al Senat que la llei tirarà avant i fonts del seu ministeri calculen que la norma podria estar enllestida d’ací a un mes i mig, un termini que frustra el desig de Montero que el projecte s'aprove prop del 8 de març, Dia de la Dona.

Després de l'informe del CGPJ, que se suma als del Consell Econòmic i Social i del Consell Fiscal, l'avantprojecte ha de ser avaluat així mateix pel Consell d'Estat abans de tornar al Consell de Ministres, últim pas abans d'arribar al Parlament en forma de projecte de llei.

També et pot interessar

stats