El CGPJ fa cas omís a les pressions del govern i nomena sis càrrecs claus en el Suprem

María Luisa Segoviano, primera dona que accedeix a la presidència d'una sala de l'alt tribunal en més de 200 anys.

Ángel Hurtado, Javier Hernández, Leopoldo Puente, María Luisa Segoviano, César Tolosa i Jacobo Barja de Quiroga
Ángel Hurtado, Javier Hernández, Leopoldo Puente, María Luisa Segoviano, César Tolosa i Jacobo Barja de Quiroga / CGPJ

El ple del Consell del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat sis importants nomenaments del Tribunal Suprem (tres places de la Sala penal i tres presidències de Sala) i ho ha fet amb una àmplia majoria i tan sols dos vots en blanc dels 21 vocals. Entre pressions del govern espanyol perquè es paralitzaren els nomenaments de càrrecs judicials mentre no es renovara la composició del Consell, en funcions des de desembre de 2018, la major part dels vocals han decidit continuar amb un destacat paquet de designacions amb ampli consens.

El ple ha triat aquest dimecres Ángel Hurtado, Javier Hernández i Leopoldo Puente com a nous magistrats de la sala penal del Suprem, amb 19 vots a favor i dos en blanc, i ha avalat també amb àmplia majoria a tres nous presidents de sala de l'alt tribunal. Només els progressistes Álvaro Cuesta i Concepción Sáez han optat per votar en blanc.

Entre els nous magistrats de la sala segona del Suprem es troba el jutge de l'Audiència Nacional Ángel Hurtado, que cobrirà la vacant per jubilació de Luciano Varela. Hurtado va presidir el tribunal del cas Gürtel, es va oposar a citar a l'expresident del govern, Mariano Rajoy, com a testimoni i va emetre un vot particular en el qual rebutjava condemnar al PP com a partícip a títol lucratiu.

També accedirà a la sala penal del Suprem Javier Hernández, president de la secció d'apel·lació Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que cobrirà la vacant per jubilació de Francisco Monterde. Leopoldo Puente, el tercer nou magistrat de la sala segona, la que va jutjar als acusats pel procés estava actualment destinat en la secció d'apel·lació de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i ocuparà la vacant oberta per la jubilació d'Alberto Jorge Barreiro.

María Luisa Segoviano, primera dona presidenta de sala en el Suprem

El ple ha decidit també aquest dimecres, amb el vot en blanc dels dos mateixos vocals, que el magistrat César Tolosa presidisca la sala tercera del Suprem; Jacobo Barja de Quiroga, la cinquena, i María Luisa Segoviano, la quarta (del Laboral). Segoviano, que va arribar al Suprem en 2006, es converteix en la primera dona que accedeix a la presidència d'una sala de l'alt tribunal en els més de 200 anys de la institució i ha aconseguit 19 vots a favor.

Jacobo Barja de Quiroga, que ha tingut el suport els mateixos vocals, presidirà la sala del Militar, a la qual va accedir en 2014, mentre que César Tolosa, que va arribar al Suprem aquell mateix any des de la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria, ocuparà la presidència de la sala contenciosa administrativa.

També et pot interessar

stats