César Orquín, ‘l'Óscar Schindler’ de Mauthausen

Dos historiadors valencians recuperen la història d'un valencià que salvà la vida de més de 300 persones.

VÍDEO | César Orquín, ‘l'Óscar Schindler’ de Mauthausen

Més de 300 republicans espanyols van salvar la vida en el camp de concentració de Mauthausen gràcies a un desconegut, el valencià Cèsar Orquín. Dos historiadors valencians, el periodista Carles Senso i l’escriptor Guillem Llin, acaben de publicar un llibre amb el resultat de les seues investigacions en diversos arxius europeus. ‘Cèsar Orquín, l’heroi de Mauthausen’ és el nom del llibre de les peripècies d’aquest Òscar Shindler valencià que va ser víctima de la propaganda comunista de l’època. Ell era anarquista i, sembla que va ser víctima de la propaganda comunista pròpia de l’època, segons els dos investigadors.

Cèsar Orquin va nàixer al carrer d’Alboraia de València i sembla que va ser fill il·legítim d’un membre de la família Trénor que vivia enfront de la casa familiar. Era republicà i va lluitar en la guerra d’Espanya i, a finals del conflicte, va fugir a França i es va unir a la resistència. A França va estudiar l’idioma dels enemics alemanys. En ser detingut, l’empresonaren a Mauthausen. Va treballar per als administradors del camps com a traductor d’alemany. Però ell tenia un objectiu clandestí i secret. Traure de Mauthausen tots els republicans espanyols que podia per a treballar en els camps satèl·lits dels voltants del camp base principal. Clandestinament dirigia el denominat “Kommando Cèsar”, el propi nom d’Orquín.

En uns anys va salvar més de tres-centes persones, més de tres-cents presoners. Una investigació exhaustiva dels historiadors valencians Guillem Llin i Carles Senso ha fet retornar de nou la memòria de Cèsar Orquín a València, un resistent que va acabar en l’exili a l’Argentina. Mai va tornar a casa, a Europa, però sempre, i això queda reflectit en les seues cartes personals, va tindre en la ment València.

Els fills i nets viuen a l’Argentina. De Mauhausen es diu que s’hi entrava viu i se n’eixia en forma de fum i cendra per la xemeneia del crematori. Cèsar Orquín és, segons esta investigació, un dels interns que va salvar més gent i vides de l’escala de la mort de Mauthausen. Un dels grans herois anònims, fins ara, un nom invisible.

També et pot interessar

stats