Cervera del Maestrat canvia la piràmide poblacional i atura el despoblament

Per primera vegada s’empadronen més estrangers que espanyols. Dels 663 veïns, 185 són estrangers, entre ells britànics, alemanys, francesos, nicaragüencs i una australiana 

41 persones s'han empadronat a Cervera del Maestrat durant el 2021
41 persones s'han empadronat a Cervera del Maestrat durant el 2021 / À Punt

A Cervera del Maestrat la integració amb la gent local és plena entre els 185 estrangers que viuen al municipi. Això és una de les claus de l’èxit de la convivència. L’últim padró municipal ha donat un resultat que l’alcalde, Adolf Sanmartín, exhibeix amb orgull. "Dels 41 empadronaments del 2021, 19 són espanyols i 22 de ciutadans comunitaris. Per primera vegada hem aturat el procés de reversió demogràfica". 

Isabelle, una francesa que viu a Cervera no és capaç de dir una cosa negativa del poble on va arribar fa tres anys. Es queda pensativa i diu: "No puc... és que no se m’acut res roín! No hi ha res de negatiu!".

Dels 41 empadronaments del 2021, 19 són espanyols i 22 ciutadans comunitaris. Per primera vegada hem aturat el procés de reversió demogràfica Adolf Sanmartín - Alcalde de Cervera del Maestrat

El secret cal buscar-lo en una combinació de factors i sobretot posar el context. No és una situació d’enguany, sinó el resultat d’unes polítiques que començaren a posar-se en marxa fa 25 anys. Entre altres coses, els serveis. La gratuïtat de l’escola matinera, el menjador o les activitats extraescolars. Els estrangers no solen escolaritzar els fills fins que arriben a l’edat obligatòria, als 5 o 6 anys. Julian ja té 2 fills nascuts a Cervera. Va vindre des d’Alemanya de vacances i ja no va tornar al seu país d’origen. El mateix explica AnnaLisa, una australiana que es dedica a fer classes de ioga. Stephanie, l'escocesa, fa cistelles. Quasi tots comenten que van conéixer la població i que no en van voler anar-se'n. Ací s’han trobat acollits per la gent de dins i els de fora. 

Una de les primeres coses que feren és crear una associació per a compartir informacions i ajudar els nouvinguts. L’associacionisme és un altre dels punts de cohesió de la població forana. Entre els veterans està Fred. És de Londres i es va fer càrrec durant un temps de la immobiliària local. Però ara regenta una galeria d’art que representa huit artistes. L’aportació a l’economia local d’aquest grup d’habitants és essencial. Consumeixen als establiments i fan la compra al comerç local. I sobretot inverteixen en terrenys i vivendes. I ho fan amb la seguretat jurídica que no els construiran al voltant macroprojectes urbanístics, ja que el PGOU ha declarat el 99 per cent del sòl com a forestal protegit. 

El 99% del sòl està declarat com a forestal protegit per la qual cosa no es poden construir macrourbanitzacions Adolf Sanmartín - Alcalde de Cervera del Maestrat

La implicació dels estrangers en les activitats del municipi també és plena. Durant les festes prepararen menjars típics dels seus països per a donar-lo a tastar als cerverins. A la banda municipal, dos dels membres són holandesos. Des de l’Ajuntament els ofereixen classes d’alfabetització en valencià i esperen que mantinguen la residència. Demanen a Fred si la seua estada a Cervera serà temporal, si pensa cap dia tornar a Londres i respon com la majoria d’ells: "No se sap mai, però espere quedar-hi molt, sobretot ara que m’acabe de comprar la casa", afirma rient, compartint taula al bar del poble. 

També et pot interessar

stats