El Centre de Transfusions demana donants de plasma sanguini que hagen superat la Covid-19

Els anticossos que han generat poden accelerar la recuperació d'altres pacients de coronavirus.

El Centre de Transfusions demana donants de plasma sanguini que hagen superat la Covid-19

El Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana ha fet una crida a les persones que han superat la Covid-19 perquè donen plasma sanguini, ja que els anticossos que han generat poden ajudar altres malalts de coronavirus.

La donació està condicionada a requisits molt específics: només poden participar homes que hagen passat la Covid-19 fa almenys tres mesos i pesen més de 55 kilograms. No poden ser al·lèrgics ni haver rebut mai una transfusió de sang, perquè els anticossos que generà el cos quan rep uns teixits externs poden ser perjudicials.

L'exclusió de les dones s'ha fet per a minimitzar riscos similars. El seu plasma pot contindre anticossos per embarassos o avortaments -que poden ser desconeguts per la dona- i aquests podrien causar complicacions molts greus associades a la transfusió de plasma, com les lesions pulmonars.

Assaig clínic amb bons resultats

L'administració de plasma hiperimmune en les fases inicials del tractament ha accelerat la recuperació de malalts de Covid-19 abans d'arribar a una fase greu, segons s'ha evidenciat en diferents assajos clínics a tot el món, com el que lidera a Comunitat Valenciana l'Hospital Sant Joan d'Alacant. Al juny va començar a aplicar el tractament experimental en el marc d'una investigació amb 200 pacients, en la qual participen també l'Hospital la Fe de València i el Centre de Transfusió.

El banc de plasma inicial prové de personal sanitari i funcionaris públics, com agents de policia i Guàrdia Civil. Ara les autoritats sanitàries han decidit implicar la població per a augmentar les provisions, anticipant l'augment de la demanda derivat de la tercera onada, segons informen fonts del Centre de Transfusió.

La mecànica és lleugerament diferent de la de la donació de sang. La persona voluntària ha d'estar connectada vora quaranta minuts a la màquina de bombeig, la qual, en aquest cas, a més d'extraure el plasma, retorna a l'organisme la resta de components valuosos de la sang.

Les persones que vulguen donar el seu plasma poden posar-se en contacte amb les delegacions del centre de transfusions que hi ha a les tres capitals valencianes, mitjançant els correus hemodonacion_alicante@gva.es, hemodonacion_valencia@gva.es i hemodonacion_castellon@gva.es.

També et pot interessar