Per què celebrem el Dia d'Europa?

Diverses ciutats de la Comunitat Valenciana reivindiquen hui els valors de la pau, la cooperació, la solidaritat i la unitat

Oriola, en la seua celebració del Dia d'Europa
Oriola, en la seua celebració del Dia d'Europa / Comissió Europea

Tal dia com hui, ara fa 74 anys, es va signar la històrica Declaració Schuman, que creava la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer. Així va nàixer una nova forma de cooperació política en quatre països d'Europa: Bèlgica, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos. La proposta de Schuman, que trobava inconcebible la guerra entre les nacions europees, es considera la pedra angular del que hui és la Unió Europea.

Queda lluny aquell 1950, però les institucions europees aprofiten esta efemèride per a reivindicar els valors de la pau, la cooperació, la solidaritat, la unitat i els triomfs de la Unió. "L'objectiu és reflexionar sobre els fruits que s'han collit al llarg de tantes dècades d'esforços, tendents a aconseguir la integració europea, i per a posar la mirada en el futur", segons defensa la Comissió Europea en un comunicat.

Diversos actes a les principals ciutats de la Comunitat Valenciana

L'efemèride no passa desapercebuda a la Comunitat Valenciana. Castelló de la Plana acull un acte commemoratiu on participen les Escoles Ambaixadores i l'Escola Mentora del Parlament Europeu. De les 10:15 hores en avant se'n pot visitar l'estand informatiu, on hi ha informació rellevant sobre la Unió Europea i els seus valors.

La jornada comença a les 10:30, amb la Declaració Commemorativa del Dia d'Europa, a càrrec de Marta Barrachina, presidenta de la Diputació de Castelló. A continuació, els ambaixadors júniors del Parlament Europeu de la província tenen previst compartir lectures sobre els valors europeus i frases històriques, que han guiat els dirigents al llarg de la història. També hi participen alumnes del Col·legi Consolación de Castelló, del centre concertat FEC Madre Vedruna i de l'IES Llombai.

També Elx (Baix Vinalopó) celebra este dia amb un acte institucional, on sis estudiants de diversos centres educatius del municipi han de llegir uns textos sobre la història de la Unió Europea. Altres cinquanta alumnes interpretaran l'Himne a l'Alegria amb flauta dolça i desplegaran la bandera d'Europa. A més, 27 estudiants més envoltaran la bandera amb les dels estats membres de la Unió. Tot això, amenitzat per la banda de rock d'un dels centres.

Per la seua banda, el Centre de Documentació Europea de la Universitat d'Alacant, situat a la Biblioteca de Dret, obri per a commemorar la jornada. El centre ha muntat una taula informativa per a repartir fullets, guies i publicacions oficials sobre les institucions de la UE, el funcionament i les seues polítiques. També hi ha una exposició sobre el pilar europeu dels drets socials. Durant el matí, s'entregaran als visitants diversos obsequis i detalls promocionals, com són samarretes, pins i bolígrafs. També a Alacant, el Museu Arqueològic (MARQ) commemora el dia amb una jornada de portes obertes entorn de l'exposició “Dinasties".

Altres municipis, com Oriola (Baix Segura), ja han fet les seues celebracions. El 18 d'abril va tindre lloc la setzena parada de la gira "Les places d'Europa", un nou acte dedicat a estudiants sobre les oportunitats en matèria d'ocupació, mobilitat i formació que la Unió Europea els posa a disposició. Oriola va rebre la cinquena Plaça d'Europa dedicada a esta temàtica, on va reunir 150 estudiants de nou col·legis de la regió per a fer diverses activitats.

Un mes per a les eleccions europees

Precisament d'ací a un mes, Espanya acull les eleccions al Parlament Europeu, que fa dies que va tancar, fins que es torne a constituir, que serà la setmana del 16 de juliol. Darrere queden cinc anys de govern europeu, amb reptes assolits i entrebancs salvats.

En un vídeo dirigit a mobilitzar la joventut, les institucions europees han difós un missatge sobre la importància de la democràcia en el seu futur.

"Milions d'europeus recorden temps en els quals no podien expressar lliurement les seues opinions. Eixe canvi l'han vist gràcies al poder de la democràcia. I tenen un missatge per a transmetre: "No dones la democràcia per assentada. Usa el teu vot. Si no, uns altres decidiran per tu", assegura el Parlament Europeu.

També et pot interessar

stats