CEAR presenta un decàleg per a evitar el racisme en notícies sobre explotació sexual

L’organització detecta que les d’informacions sobre víctimes del tràfic de persones adopten una perspectiva policial i no presenten les dones “com a refugiades”.

La nova guia de CEAR serà una nova ferramenta per als periodistes
La nova guia de CEAR serà una nova ferramenta per als periodistes
21 de novembre 2019 - 07:30

La majoria de les informacions sobre les dones víctimes del tràfic de persones que es publiquen en apareixen als diaris tenen un enfocament merament policial deixant de banda els perjudicis que viuen les víctimes de l’explotació sexual. Per a evitar aquesta distorsió, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) presentarà aquest dijous a València un decàleg que servisca d’instrument als periodistes perquè tracten aquestes noticies sense trets xenòfobs o racistes.

El decàleg, que ha elaborat la CEAR Euskadi, es basa en un estudi d’aquesta organització sobre la representació de les dones víctimes de tràfic i posterior explotació sexual en els mitjans de comunicació escrits. Aquesta anàlisi va concloure que "en cap cas es presenta les dones estrangeres víctimes de tràfic com a dones refugiades".

És més, de l’anàlisi de les notícies es desprén que "rares vegades es presenta com a font autoritzada la visió de les organitzacions que treballen amb dones que estan en aquesta situació" i "cap de les informacions fa una anàlisi de gènere i en cap cas apareixen declaracions de les víctimes".

Per aquesta raó, des de la CEAR volen aportar als periodistes deu recomanacions perquè puguen aplicar-les a les notícies sobre violacions dels drets humans. A més, la guia pretén crear "nous enfocaments, noves narratives, noves veus expertes i nous imaginaris sobre el tràfic de persones en el marc del dret d'asil”.

Aquesta guia s’emmarca en la campaña #SeTrataDeRefugiadas, que impulsa la CEAR, dins del projecte "Alça la veu contra el racisme i la xenofòbia" de l’observatori dels mitjans de comunicació Sense Tòpics.

Xifres preocupants

Les informacions referides al tràfic de dones amb finalitat sexual estan més presents del que sembla. Segons la CEAR, entre 13.879 i 40.000 dones són explotades sexualment a Espanya, un dels principals països de destinació i de trànsit de les xarxes.

En aquesta línia, l’últim balanç del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat assenyala que el 2018 es van registrar 128 víctimes de tràfic sexual (117 dones), de les 9.315 que s'estimaven en risc.

També et pot interessar

stats