Els CDR planejaven tancar-se una setmana al Parlament de Catalunya amb Torra per indicació de presidència

L'objectiu, segons el sumari de l'operació Judes, era evitar la detenció del president català després de proclamar la independència.

Imatges de les detencions
Imatges de les detencions / Efe

Els membres dels Comités de Defensa de la República (CDR) investigats per terrorisme a l'Audiència Nacional planejaven tancar-se una setmana al Parlament de Catalunya amb el president Quim Torra. La Guàrdia Civil va detindre nou persones el mes de setembre per, presumptament, estar planejant accions violentes de cara al segon aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, declarat il·legal pel Tribunal Constitucional. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló va decretar presó provisional per a set dels detinguts

Segons el sumari de l'operació Judes, que instrueix l'Audiència Nacional i s'ha filtrat aquest dimecres, els detinguts tenien noms en clau per a referir-se a l'expresident català Carles Puigdemont i a l'actual, Quim Torra: Lisa i Gandalf, respectivament. El document inclou les declaracions que els investigats van fer davant de la Guàrdia Civil. 

Els CDR, d'acord amb la declaració d'un dels detinguts, seguien instruccions de presidència de la Generalitat, que els va encomanar ajuda logística perquè Torra es tancara al Parlament de Catalunya durant una possible ocupació de la cambra en resposta a la sentència del procés. L'objectiu era blindar el Parlament perquè no s'hi poguera accedir i evitar així la detenció del president Torra una vegada s'haguera proclamat de manera unilateral la República Catalana. 

Volien que el govern espanyol enviara l’exèrcit

Segons afirma un dels detinguts en una conversa que va ser interceptada pels investigadors de la Guàrdia Civil, els Comités de Defensa de la República volien organitzar talls de carreteres després de la sentència del procés amb una participació massiva de persones per a desbordar els Mossos, de manera que el govern espanyol es vera obligat a mobilitzar l’exèrcit. “Seria una victòria, l’exèrcit ací (...) Seria com l’1 d’octubre”, assenyala el detingut.

També et pot interessar

stats