CCOO denuncia la precarietat dels serveis d’atenció primària a la Comunitat Valenciana

En el Dia Internacional de l'Atenció Primària, el sindicat reclama un nou model, més finançament i un increment de la plantilla.

Professionals d'atenció primaria
Professionals d'atenció primaria / À Punt

En el Dia Internacional de l’Atenció Primària, que se celebra aquest dilluns, el sindicat CCOO alerta que aquest servei bàsic del sistema públic sanitari valencià es troba en una situació crítica. Així, en reclama un nou model, més finançament i un increment de la plantilla estructural, una situació que ve denunciant el col·lectiu professional des de fa temps.

El sindicat recorda que l'administració valenciana ‘’no ha desenvolupat cap avanç en aquesta matèria des de 2018, incomplint els seus compromisos’’. Segons la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, FSS CCOO-PV, el canvi de model d’aquest àmbit assistencial és ‘’urgent’’ i encara més amb la Covid.

Àmbit d’atenció asfixiat per falta d’inversió

L’atenció primària està asfixiada per la falta d'inversió durant quasi dues dècades i en l'actualitat està sobrepassat per les exigències de la pandèmia

En opinió del sindicat, l'enfortiment del sistema sanitari passa ‘’per millorar la porta d'entrada a aquest servei’’ i n'exigeix un pla específic consensuat que reoriente el model cap a la prevenció, la promoció de la salut i la intervenció comunitària. 

Respecte al personal i les seues funcions, aquest sindicat reclama la implantació de l'especialitat d'infermeria d'atenció familiar i comunitària, la incorporació de nous professionals als EAP (equips d'atenció primària) i la millora de la coordinació entre els diferents àmbits, entre d’altres

Aconseguir el 25% de la despesa sanitària 

Per al sindicat és necessari dotar a l'atenció primària de recursos humans i materials necessaris, amb el correcte dimensionament de la plantilla en totes les seues categories, així com la millora de la inversió en infraestructures. En definitiva, millorar el finançament ‘’fins a aconseguir el 25% de la despesa sanitària total’’, reclama el sindicat.

Per a evitar el deteriorament en aquest àmbit assistencial tan important per a la població, reclamen una distribució racional dels contingents, tot per a aconseguir una assistència de qualitat amb una estimació mínima dels temps de consulta. Per totes aquestes qüestions, CCOO emplaça a la Conselleria de Sanitat a abordar com més prompte millor les greus deficiències estructurals, de plantilla i finançament que històricament afecten l'atenció primària.

També et pot interessar

stats