Cau un 25% el finançament dels projectes científics sobre el càncer

Els investigadors alerten que això compromet la competitivitat i viabilitat dels grups d’investigació.

L’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer alerta de la greu caiguda en el finançament dels projectes d’investigació
L’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer alerta de la greu caiguda en el finançament dels projectes d’investigació / Efe

L’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer (Aseica), que agrupa un total de 600 investigadors oncològics, alerta de la greu caiguda en el finançament mitjà dels projectes d’investigació que s’estan avaluant en la convocatòria anual del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aseica estima que es produirà una retallada pròxima al 25%.

Aquesta baixada fa impossible qualsevol investigació competitiva en càncer tenint en compte els alts costos que estan associats a aquest tipus de treballs. A més, hipoteca seriosament el futur dels investigadors més joves, segons explica el president d’Aseica, el doctor Xosé R. Bustelo. A més, hi ha un percentatge major de grups d’investigació que, a causa de la falta de pressupost adequat, es queden sense projecte malgrat que mostren una activitat científica al llarg dels últims anys.

El doctor Bustelo ha dit que una combinació de factors ha creat “la tempesta perfecta” en aquesta convocatòria que, en cas que no se solucione, “posarà en la picota” la majoria d’investigadors que treballen en càncer en aquest país. Aseica sol·licita solucions a curt termini que contribuïsquen a pal·liar o reduir aquest problema a més de polítiques a llarg termini que permeten línies d’investigació estables.

Espanya inverteix per habitant dues vegades menys que França i tres menys que Alemanya

En un informe elaborat recentment, l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer ha calculat que la despesa en R D I per habitant ha caigut 4 punts durant el període 2007-2016. Això contrasta amb altres països, on la despesa en investigació s’ha incrementat en un 29% en un mateix període. A causa d’això, Espanya inverteix per habitant en aquests moments dues vegades menys que França i tres vegades menys que Alemanya.

Cada any es diagnostiquen 277.000 nous casos de càncer a Espanya

Cada any es diagnostiquen 277.000 nous casos de càncer a Espanya. Aquesta malaltia representa la segona causa de mortalitat en termes poblacionals globals i la primera en el cas de persones menors de 65 anys. Les taxes de supervivència, malgrat els avanços realitzats, encara ronda el 55% dels casos.

També et pot interessar

stats