Catorze detinguts i una quarantena d'investigats per furtar 123 tones de taronges a la Ribera

La Guàrdia Civil requisa als arrestats 27.600 euros guanyats amb la venda fraudulenta del cítric i els atribueix més d'una seixantena de delictes

Dos agents revisen part dels cítrics recuperats
Dos agents revisen part dels cítrics recuperats / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de València ha detingut catorze persones i n'investiga 43 més per estar presumptament implicades en el robatori de més de cent tones de taronges en diversos municipis de les comarques de la Ribera. L'actuació s'emmarca en l'operació Kuncuat i s'ha dut a terme durant tota la temporada del cítric —de novembre a juny— dins del pla nacional contra les sostraccions agrícoles i ramaderes.

Segons ha informat l'institut armat en un comunicat, la labor d'inspecció de la Guàrdia Civil en els establiments dedicats a la compra de taronja ha permés fer una anàlisi i seguiment al voltant de mil documents d'acompanyament i traçabilitat alimentària (DATA).

Gràcies a estos treballs, els agents detectaren que vora una quarta part, 263 arxius, s'havien falsificat per a introduir la fruita en magatzems regulars. A partir d'aleshores, l'equip ROCA, conformat per investigadors especialitzats en els robatoris al camp, ha tractat d'identificar tant els venedors de la mercaderia com les possibles quadrilles de recol·lecció fraudulentes. Per a fer-ho, empraren diverses estratègies, inclosa la utilització del servei aeri del cos armat a través d'un helicòpter.

Finalment, les perquisicions ha permés detindre tretze homes i una dona, entre 21 i 47 anys, i deixen 43 investigades més—32 homes i onze dones de 16 a 74 anys. Totes les persones implicades són de diverses nacionalitats. Els agents els atribueixen més de seixanta fets delictius, entre els quals hi ha apropiació indeguda, furt, falsedat documental, usurpació de l'estat civil, estafa i frau a la Seguretat Social. Se'ls acusa d'haver sostret 123.673 quilograms de taronja i, a més, els agents han intervingut 27.600 euros en efectiu fruit d'eixes vendes il·legals, a més dels 263 DATA fraudulents.

Els magatzems on suposadament es va introduir irregularment el producte estan situats en diverses localitats la Ribera Baixa —Sueca, Corbera, Polinyà de Xúquer, Albalat de la Ribera, Cullera i Sollana— i la Ribera Alta —Senyera, la Pobla Llarga, l'Énova i Massalavés. Diversos jutjats de primera instància i instrucció de Sueca, Alzira i Carlet se n'han fet càrrec de les diligències.

També et pot interessar

stats