Catalunya estudia posar una taxa al tabac per a incentivar el reciclatge de les puntes de cigarret

La proposta que debaten és gravar cada cigarret amb vint cèntims que es recuperaran quan es torne la punta

El Govern de Catalunya debat posar una taxa de vint cèntims a cada cigarret per a afavorir el reciclatge de les puntes / À Punt NTC

El govern català debat posar una taxa de vint cèntims a cada cigarret per a afavorir el reciclatge de les puntes, que tarden segles a degradar-se. 

La idea és que la gent les guarde quan acabe de fumar i les porte a un estanc o punt de recollida, on recuperarien els vint cèntims, un sistema igual al que s’utilitzava abans amb les botelles de vidre. Per tant, per un paquet estàndard de vint cigarrets es pagarien quatre euros de sobrecost, que no es recuperarien fins que no es tornaren totes les puntes. 

Es tracta d’una mesura que, de moment, ni el Consell ni el govern espanyol s’han plantejat. 

Una deixalla molt contaminant 

Segons la Generalitat de Catalunya, el 70% de les puntes de cigarret acaben a terra o a la mar i els costos d'arreplegar-les i reciclar-les són milionaris. Per això estudien mesures per a incentivar que fumadors i fumadores les reciclen. 

Emilio Beladiez, de la fundació ecologista Bioagradables, corrobora les xifres del govern català, assegurant que cada vegada que organitzen una neteja de platges treuen unes 5.000 puntes cada hora. A més, afirma que una sola punta de cigarret contamina entre huit i cinquanta litres d’aigua. 

Mesura polèmica

La iniciativa ha generat certa polèmica, hi ha qui la troba encertada, però també qui pensa que seria més fàcil instal·lar cendrers públics. A més, moltes persones no confien en la capacitat de les persones fumadores d’arreplegar i portar damunt les burilles durant tot el dia, mentre que altres pensen que, per diners sí que ho faran. 

També ha generat dubtes als estancs que es pregunten si hauran de passar el dia comptant puntes de cigarret apagades i córrer amb les despeses del reembors, consideren que seria una faena extra. A més, l’estanquera del barri de Benimàmet, a València, Maria Pilar Perales, considera que encarir el tabac per a aconseguir un major civisme no és el millor camí.

Una opinió que comparteixen des de Bioagradables, que consideren que “un incentiu econòmic és una ferramenta una mica superficial”, indica Beladiez.

També et pot interessar

stats