El Catàleg de Zones Humides s'amplia en 1.661 hectàrees amb la incorporació de set espais naturals

La llista inclou l'albufera de Gaianes, l'embassament de la Pedrera, el conjunt del Prado-el Rodriguillo, la llacuna de Sant Mateu, el Quadre de Santiago, la llacuna temporal d'El Rebalsador-El Prado i la desembocadura del riu Montnegre

El Catàleg de Zones Humides s'amplia per primera vegada des de l'any 2002
El Catàleg de Zones Humides s'amplia per primera vegada des de l'any 2002

El Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana augmenta en 1.661 hectàrees amb la incorporació de set espais naturals. El Consell n'ha aprovat aquest divendres la primera ampliació des que es va crear el 2002.

S'hi inclouen aiguamolls amb una superfície de 1.660,99 hectàrees: l'albufera de Gaianes (Gaianes i Alcosser de Planes), l'embassament de la Pedrera (Oriola i Sant Miquel de les Salines), el conjunt del Prado-el Rodriguillo (Pinós), la llacuna de Sant Mateu (Sant Mateu), el Quadro de Santiago (Benicàssim), la llacuna temporal d'El Rebalsador-El Prado (Alcubles) i la desembocadura del riu Montnegre o Sec (Campello).

La majoria són ambients aquàtics temporals, de dimensions reduïdes, tret de l'embassament de la Pedrera. Aquest tipus d'espais proporcionen diversitat al paisatge, constitueixen punts de biodiversitat, aporten aigua i creen xarxes de zones humides. Els xicotets aiguamolls, en proporció a l'extensió, presenten més biodiversitat que altres ambients més extensos.

La incorporació d'aquests espais en el catàleg, en col·laboració amb els Ajuntaments, permet reconéixer-los i delimitar-los. Això facilita les mesures de gestió i protecció. A més, les zones humides incloses en el catàleg valencià s'incorporen a l'inventari estatal de zones humides, que al seu torn forma part de l'Inventari Espanyol del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

La Conselleria de Medi Ambient s'encarrega del seguiment de les zones humides i dels paràmetres hidrològics per a conéixer-ne l'estat de conservació i l'evolució. A més, té compte de les espècies prioritàries. Disposa també de brigades de treball sobre el terreny especialment dedicades a les zones humides.

La seua actuació inclou ajudes relacionades amb les zones humides, projectes de restauració i inversions dedicades a la restauració d'aiguamolls i l'educació ambiental.

Al terme municipal de Guardamar del Segura, però, s'ha descatalogat una parcel·la de poca extensió en una zona humida a petició de l'Ajuntament.

També et pot interessar

stats