Castelló de la Plana recorrerà contra el canvi a només Castelló de Vilanova de Castelló

Tant el Consell com l’AVL han aprovat el canvi de topònim del municipi de la Ribera.

Façana de l'Ajuntament de Castelló de la Plana
Façana de l'Ajuntament de Castelló de la Plana

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha anunciat la presentació d'un recurs contra la decisió aprovada pel ple del Consell a favor del canvi del topònim de Vilanova de Castelló, a la Ribera Alta, per l'exclusiu de Castelló.

El govern valencià va aprovar el canvi de denominació del municipi de Vilanova de Castelló per la forma exclusiva en valencià, Castelló, amb l'aprovació del consistori riberenc en les sessions plenàries celebrades els dies 21 de novembre de 2019, 16 de gener de 2020 i 12 de març de 2020.

A més, el ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va adoptar el passat 26 de juny l'acord de considerar que el nom més adequat del topònim és Castelló. Aquesta és, segons va explicar l'AVL, "la denominació correcta i adequada des del punt de vista històric i lingüístic". L'informe de la Secció d'Onomàstica també afirma que el topònim Castelló és "la manera tradicional per la qual és coneguda la població en tota la comarca i per tot el veïnat", i fa referència a aspectes històrics del nom des del segle XIII.

Així mateix, Vilanova de Castelló ja havia canviat, en la dècada dels noranta, el seu nom antic de Castelló de la Ribera.

Aquest dimecres, Marco ha defés que "Castelló és capital de província i ja existeix el topònim com a tal. No podem tindre dues ciutats el mateix nom". En aquest sentit, ha assenyalat que des de l'ajuntament es duran a terme dues accions per a recórrer contra la decisió. "Una és la de la cortesia i la correcció, per a dir al Consell i al president Ximo Puig, que som capital de la Plana, i una altra, la jurídica".

També et pot interessar

stats