Castelló exhuma els 13 primers represaliats del franquisme

Els treballs, que han estat plens de troballes, tenien com a objectiu la localització de tres víctimes i han conclòs amb deu persones més.

Castelló exhuma els 13 primers represaliats del franquisme

L'equip d'arqueòlegs i antropòlegs Arqueoantro ha exhumat tretze represaliats pel franquisme al cementeri de Castelló. Els treballs tenien com a objectiu la localització de tres víctimes: Rafael Prades, Eduardo Ferreres i José Monfort, i ha conclòs després de dues setmanes, amb deu persones més. En la recerca ha sigut clau l'exhaustiva documentació i investigació prèvia del Grup de Recerca per la Memòria Històrica de Castelló, encapçalat per Juan Luis Porcar. 

Els treballs han estat plens de troballes des del seu inici el dia vint de novembre: el primer dia aparegueren dues caixes de reducció amb restes òssies identificades amb els noms d'Andrés Lozano i Benigno Morata, que podrien correspondre a trasllats d'una altra part del cementeri el 1989.

 

Paral·lelament a l'avanç de les excavacions, es troben tres cossos més, els quals van ser afusellats el mateix dia, el 21 d'agost de 1939. El sisé dia de sondejos hi hagué una altra troballa inesperada, un anell amb un segell amb les sigles R. R., que podria correspondre a Ramón Roda. Els arqueòlegs no tenen dubtes sobre les identitats de tots els apareguts, però la confirmació total l'haurà de certificar les proves d'ADN, que es realitzaran a l'Institut Científic Interdisciplinari de la Universitat Complutense de Madrid. El procés que podria allargar-se fins a un any. 

La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló ha destinat una partida de 15.000 euros per a executar este treball. A hores d'ara hi ha altres 14 famílies que han demanat l'exhumació dels seus éssers volguts, una petició a la qual l'ajuntament s'ha compromés a continuar el pròxim any. 

També et pot interessar

stats