Castedo demana la nul·litat de les escoltes en el juí per les irregularitats del PGOU d'Alacant

El tribunal accepta la retractació de l'empresari Enrique Ortiz en la primera jornada del juí més gran per corrupció urbanística a la ciutat.

VÍDEO | Castedo demana la nul·litat de les escoltes en el juí per les irregularitats del PGOU d'Alacant

El juí del major cas de presumpta corrupció urbanística d’Alacant ha començat aquest dimarts amb la petició d’una de les investigades, l’exalcaldessa popular Sonia Castedo, d’anul·lar les escoltes i les actuacions dictades en la instrucció sobre el presumpte tripijoc del pla urbanístic (PGOU) de la ciutat, una de les branques del cas Brugal.

La decisió del tribunal d'acceptar la retractació del constructor considerat principal beneficiari, Enrique Ortiz, ha sigut una altra de les peticions que ha marcat aquesta primera jornada del juí a l’Audiència d’Alacant. Ortiz defensa ara la seua innocència, després que l'abril passat arribara a una conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció per la qual es declarava culpable i acceptava pagar 1,6 milions de multa i 2 anys de presó, encara que no hi anirà.

La sala tercera de l'Audiència d'Alacant ha rebutjat la petició de la Fiscalia i les acusacions de suspendre el juí. La presidenta del tribunal assegura que no es donen les circumstàncies per a suspendre’l atés que la conformitat no es va acceptar per tots els acusats i perquè, a més, s'havia de preguntar a les persones que van participar en aquest acord inicial si el ratificaven o no.

En aquest sentit, davant del tribunal els acusats Santiago Bernáldez, Enrique Ortiz i Virgili Ortiz no han ratificat els seus escrits de conformitat mentre que l'empresari Ramón Salvador sí que ho ha fet.

Castedo, indefensa

Per la seua banda, els advocats defensors de Castedo han argumentat davant del tribunal que la seua clienta es va quedar en una situació d'indefensió i, a més, va veure vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva en les successives autoritzacions d’aquestes escoltes telefòniques perquè, segons han insistit, es van acordar de manera extemporània i es van prorrogar sense la motivació necessària.

La postura defensada pels advocats de Castedo va en la mateixa línia dels acords adoptats en l’altra peça separada del Brugal, on el tribunal va absoldre els 34 acusats de les suposades irregularitats en la contracta de recollida de residus d'Oriola per la invalidesa de les escoltes de la Policia Nacional.

Segons un dels advocats de l’exalcaldessa d’Alacant, els suposats indicis delictius en la tramitació del PGOU es van trobar "de manera casual" en les escoltes relacionades amb la contracta del fem d’Oriola. A més, ha apuntat diverses irregularitats que, des del seu punt de vista, haurien d’haver impedit la derivació del cas al jutjat que s’ocupa a hores d’ara d’aquesta suposada branca del cas Brugal.

El lletrat de Castedo també ha remarcat que les converses que suposadament implicaven l’exalcaldessa d’Alacant en la trama es van captar "de manera il·lícita", per la qual cosa ha sostingut que també ha de declarar-se nul·les les proves obtingudes a partir d'aquestes gravacions, com ja s'ha acordat en el cas de les irregularitats de la recollida de fem a Oriola.

"Es parla de reunions per a lliurar documentació sobre el pla general, però després els escorcolls no es practiquen fins anys després, quan aquesta documentació ja és pública", ha recalcat. Així, ha considerat que no es parla de delictes perquè no van existir, "tret que s'entenga que tot el pla general és un delicte".

Perjudicada per l’alçament del secret del sumari

Així mateix, com a evidència de la indefensió de Castedo, els seus advocats han advertit que tampoc se li va comunicar formalment a la seua clienta l’alçament del secret de sumari, acordat el 2011, de manera que no se li va concedir el termini legal de 20 dies que resulta preceptiu perquè es posara al corrent de les actuacions. Aquesta possibilitat se li va oferir, segons el lletrat, més d'un any després.

Els defensors de la exalcaldessa han sol·licitat la incorporació a la causa del sobreseïment de la recerca sobre el cas Rabasa, una altra recerca paral·lela sobre el pla parcial d'aquest sector, també derivada de les escoltes de Brugal, que l'Audiència va acabar arxivant l'any 2016.

El juí es reprendrà el 7 de juliol amb l'exposició de les qüestions prèvies de la resta dels acusats, al marge de les ja exposades per Castedo i per l'advocat defensor de dos acusats més: Virgilio Ortiz, germà del constructor Enrique Ortiz, i Santiago Bernáldez, vinculat a les empreses del promotor.

També et pot interessar

stats