Cas Patraix: torn per als acusats

María Jesús M. i Salvador R. exposaran al jurat les seues versions dels fets.

Imatge: María Jesús M. i Salvador R.
Imatge: María Jesús M. i Salvador R. / Manuel Bruque (EFE POOL)

Els dos acusats per l'assassinat d'Antonio Navarro, María Jesús M. (dona de la víctima quan van ocórrer els fets) i Salvador R. (amant de María Jesús), declaren hui per primera vegada davant del jurat del cas. El crim va tindre lloc el 16 agost de 2017, quan Salvador R. va apunyalar repetidament la víctima al garatge de la casa que compartia el matrimoni. La vista dels acusats, que estava prevista per al passat 15 d'octubre, va quedar ajornada després que les defenses sol·licitaren que es feren totes les proves pendents en contra dels acusats.

Fins a aquest moment, les defenses de María Jesús M. i Salvador R. han presentat versions contradictòries dels fets, que constitueixen una acusació mútua. En concret, la defensa de la principal acusada exposa que mai va creure que Salvador anaria més enllà de donar un "esglai" a la víctima. Per la seua banda, la representació de Salvador R. defén que ell sempre va ser una "marioneta" a mercé d'ella, que va condicionar-lo per a dur a terme l'assassinat. Salvador R. ja va confessar que havia apunyalat la víctima mortalment. La tesi de les acusacions és que l'assassinat va requerir necessàriament la cooperació de María Jesús M. donant-li a Salvador R. accés al garatge de l'habitatge i facilitant-li informació sobre els horaris de la víctima.

Al llarg de les vistes del juí, els facultatius van determinar que la mort de la víctima va ser de manera "ràpida" i "sorprenent", sense temps perquè poguera reaccionar. A més, determinaren que l'atac va ser "estant dret" i "cara a cara". Els forenses que analitzaren les capacitats dels dos acusats van destacar la "normalitat" de María Jesús M. i Salvador R, sense remarcar cap problema psíquic. A banda del vessant patològic, els facultatius van descriure l'acusada com una persona que mostra "poca implicació emocional" i Salvador R., com un home "extremadament submís i influenciable".

Demà, una vegada fetes les declaracions, començarà la prova documental, en què s'inclouran gravacions relatives al cas. Dijous s'exposaran les conclusions pertinents i divendres, segons les estimacions, l'objecte del veredicte es lliurarà al jurat popular.

Gran expectació mediàtica

El juí, igual que el cas, ha despertat una gran expectació mediàtica i també un interés jurídic per la batalla legal que es planteja dins de la sala. A María Jesús M. la representa un dels penalistes valencians més prestigiosos, Javier Boix. Aquest advocat, que també va ser defensor de Francisco Camps en la causa dels trages, intentarà convéncer que el crim només va ser obra de l'altre processat, que va actuar encegat per l'amor que sentia per María Jesús M., pensant que ella aniria a viure amb ell després. També manté que María Jesús M. no va ser mai amant seua. Per la seua banda, Miguel Ferrer, un altre advocat amb gran experiència en casos penals, té clar que va ser ella qui va ordir l'assassinat i el va organitzar fins a trobar algú a qui poder manipular perquè el duguera a terme fent-li creure que era el seu amant. De fet, a més, quan es va produir el crim, María Jesús M. ja estava amb una tercera persona.

La Fiscalia sol·licita 22 anys de presó per a María Jesús M., que inclouen l'agreujant de parentesc, i 18 anys per a Salvador R. L'acusació popular apuja les penes fins als 25 i els 20 anys, respectivament. Per últim, la Fiscalia també demana que indemnitzen amb 250.000 euros els pares i el germà de la víctima. El juí té lloc a la sala Tirant lo Blanc de la Ciutat de la Justícia de València, i està previst que s'allargue fins al 29 d'octubre.

També et pot interessar

stats