Cas Patraix: María Jesús modifica la seua declaració i assegura que mai va planificar l’assassinat del seu espòs

Salvador manté la seua versió i admet ser l’autor material del crim instigat per la dona d’Antonio.

L'acusada María Jesús M. Manuel Bruque
L'acusada María Jesús M. Manuel Bruque / Efe

Jornada clau en el cas Patraix. Per primera vegada des del començament del judici s’escoltaran els testimonis dels dos acusats a l’Audiència de València. Salvador R., examant de María Jesús M., ha admés que va cometre el crim del marit de l’acusada, però instigat per ella: “Ella em va demanar que el matara [...]. Em va dir que no fallara”, ha declarat davant el jutge.

L'interrogatori ha començat amb dues preguntes del fiscal sobre l’assassinat que es va cometre en un garage del barri de Patraix de València l’agost del 2017: “Va matar vosté Antonio?”, “el va matar d'acord amb l'acusada i amb la participació d'ella?”. Salvador R. ha contestat que sí en tots dos casos.

Preguntat per què va acceptar matar el marit de la seua examant, ha argumentat: “Estava molt enamorat d'ella i contínuament em deia els maltractaments psicològics que patia. Temia per la seua vida. No sé per què ho vaig acceptar. Va insistir prou per a convéncer-me”, ha descrit.

El ministeri fiscal demana 18 anys de presó per un delicte d'assassinat per a Salvador R. i l'acusació particular ha sol·licitat 20 anys. En la seua declaració, l’examant de María Jesús M. ha explicat que la va conéixer a l’hospital on treballaven a mitjans del 2015 i que a partir de setembre van començar una relació sentimental, tot i que ell estava casat. “Era una relació constant i habitual, tant amistosa com sexual”, ha explicat visiblement nerviós.

Assassinat per a evitar un viatge junts

Així mateix, l’acusat ha relatat davant el jutge que un dia María Jesús M. li va plantejar que la seua relació amb el marit, Antonio, no travessava un bon moment. Posteriorment, l’acusat ha afegit que María Jesús M. li va demanar que posara fi a la vida de la víctima: “Em va preguntar si podia fer-ho per ella i li vaig dir que sí”, ha expressat. “Em va comentar que tenien un viatge al setembre i que no volia anar-se’n amb Antonio i havia de ser abans”, ha aclarit.

“Ho vam preparar per a finals de juliol, ella em va dir els dies que treballava ell, em va dir el cotxe, la marca, la plaça i on l'aparcava Antonio”, ha asseverat. “Ella em va dir que el garatge era bona opció, que a l'estiu no hi havia molta gent i li vaig dir que d'acord”, ha narrat. Aleshores, i seguint aquest pla, va haver-hi un primer intent d’acabar amb la vida d'Antonio però, segons ha assenyalat, no es va dur a terme perquè María Jesús M. no va poder convéncer el seu marit perquè aparcara el cotxe al garatge: “Vaig sentir un gran alleujament perquè no hauria de fer-ho i me'n vaig anar de vacances”. Però setmanes després, l’acusada li va proposar a Salvador R. una nova data per al crim, que finalment es va fixar en el 16 d’agost.

“Va ser tot molt ràpid”

Arribat el moment, i segons ha relatat l’acusat entre llàgrimes, “va ser tot molt ràpid, no me'n recorde, aquests últims anys estic intentant oblidar-ho”. “Després me'n vaig anar al meu traster, em vaig canviar de roba, vaig guardar l'arma, vaig preparar el menjar per a la meua filla i vaig anar a veure María Jesús M. perquè em va enviar un missatge per a quedar, que volia que li ho contara”, ha explicat l'acusat.

En la trobada entre els dos acusats, van acordar no veure's fins a passat un temps. Després van mantindre una relació “més esporàdica” i transcorreguts uns mesos es van assabentar que hi havia un sospitós pel crim. “No pensem que pogueren tindre una pista sobre nosaltres i li vaig comentar que jo me'n faria càrrec, que la clau del garatge no me la va donar ella, que li la vaig llevar jo. Li vaig prometre que l’exculparia de tot”, ha assenyalat.

Una vegada arrestats, María Jesús M. i Antonio van mantindre una relació epistolar a la presó. L’acusat manifestava a la seua examant que la protegiria.

Maria Jesús M. canvia la seua declaració

L’altra acusada pel crim, María Jesús M., ha declarat haver encobert Salvador com a assassí del seu espòs, però ha negat haver-li donat informació sobre el cotxe o la plaça de garatge. “Mai he planificat l’assassinat d’Antonio”, ha afegit.

Així, ha modificat la seua declaració i ha assegurat que mai va saber que el Salvador R. L. volia pegar-li un esglai al seu espòs el matí en què es va produir el crim, i que ella no li va deixar les claus del garatge perquè ho fera. “Les tenia ja, pujava a ma casa moltes vegades, fins i tot venia a dinar, per això coneixia els horaris d’Antonio”, ha explicat.

També ha canviat l’explicació de com es va assabentar del crim. Fins ara havia admés que sabia que Salvador R. L. tenia intenció de pegar un esglai al seu espòs i per això va dormir fora de casa, però aquest dimarts ha canviat la declaració per a dir que no en sabia res i que es va assabentar del crim a casa de la seua germana quan Salvador R. L. li ho va contar.

“Seiem al sofà, anava pentinat, totalment depilat, amb roba nova, i li vaig preguntar: Què passa?. ‘He estat aquest matí amb Antonio i ens hem barallat. Ell ha començat a parlar mal de tu, li he dit que tu no mereixes això i li he donat un mal colp. Antonio està mort. He posat fi a la seua vida’”, ha explicat Maria Jesús M. citant a Salvador R. L. i ha recordat que es va quedar en xoc.

“El vaig encobrir, però mai he planificat res”

Per a explicar per què no va denunciar Salvador immediatament després de, segons la seua versió, haver conegut l’assassinat, ha assenyalat: “Em va fer por, em vaig espantar”, encara que “no tenia por de Salvador, però sí de la situació”, ha argumentat Maria Jesús M. “Volia passar pàgina, havia d’oblidar això”, ha assenyalat.

I a la pregunta del fiscal de per què, sabent que Salvador R. L. havia matat al seu marit, va reprendre la relació amb ell, ha respost: “Perquè continuava tenint afecte cap a ell”.

“El vaig encobrir, però mai he planificat res”, ha insistit abans de declarar. Va arribar un moment en què, com mai va estar enamorada de Salvador, i “independentment de l’afecte, no podia seguir amb la persona que havia matat el meu marit i vaig posar fi a la relació, no vaig contestar més a les seues cartes”.

Quant a perquè no va denunciar Salvador R. L., ha explicat “Vaig ser egoista, i com Salvador R. L. ja m’ho havia contat, em vaig veure embolicada en aquesta situació, vaig pensar en mi”.

També et pot interessar

stats