Primer cas clínic d'un menor hospitalitzat per addicció als videojocs, a Castelló de la Plana

Una investigació conjunta de l'UJI, l'Hospital Provincial i el General detalla el tractament que li van aplicar durant més de dos mesos per tal de desenganxar-lo de la pantalla

Dos joves juguen amb la videoconsola
Dos joves juguen amb la videoconsola

Per primera vegada, un menor ha hagut de ser hospitalitzat per addicció als videojocs, concretament al Fortnite. El cas, ocorregut a Castelló de la Plana, l'ha donat a conéixer la Universitat Jaume I aquest dimarts i ha centrat una investigació pionera en què ha participat també personal de l’Hospital Provincial i del General Universitari de Castelló. 

Segons detalla l'estudi, publicat en la Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil, no hi ha precedents fins al moment de cap cas similar en la literatura científica, per la qual cosa es tracta del primer menor conegut en el món que ha hagut de ser ingressat per abusar dels videojocs.

L'adolescent afectat, de quinze anys, ha estat dos mesos sota tractament hospitalari per a deshabituar-se de les pantalles. Va ser la família la que va decidir ingressar-lo, en veure que havia baixat el rendiment acadèmic, no interactuava socialment, s'aïllava en el domicili i fins i tot ja no complia en les activitats bàsiques diàries.

El tractament, apunta la investigació, ha precisat un abordatge intensiu multidisciplinari, treballant tant amb el pacient com amb la família. Com a resultat, li ha permés "ser capaç d’apreciar les repercussions que l’ús del videojoc estava tenint en la seua vida diària". A més, ha calgut un seguiment "exhaustiu prolongat" després de la retirada total del videojoc per a minimitzar el risc de recaigudes. El resultat ha sigut una disminució progressiva de l'ús de les pantalles, així com una millora en el funcionament personal i social del xic.

Després de l’avaluació, l'equip investigador va concloure que l’addicció als videojocs actua com a reguladora de l’intens malestar per la pèrdua d’un familiar i per l’ansietat derivada de l’augment del nivell d’exigència en el context educatiu.

Les veus expertes implicades en la recerca adverteixen sobre la necessitat de parar atenció als comportaments dels menors, atesa "la precocitat creixent en el consum", especialment per la "falta de maduració en les funcions executives i cognitives durant l’adolescència". Així, aconsellen supervisar l’ús que realitzen els menors de les pantalles "establint límits clars i ben definits" i «fomentant la pràctica d’altres fonts de satisfacció". 

L'Organització Mundial de la Salut va incloure el 2018 el trastorn per addicció als videojocs com a malaltia mental. Tot i això, els i les especialistes no consideren que suposen un problema en si mateixos, sinó que el seu ús adequat pot comportar uns beneficis en els àmbits educatiu i social i fins i tot poden ser terapèutics per a alguns trastorns.

També et pot interessar

stats