La primera gran nevada de l'hivern deixa pas a gelades nocturnes

La neu ha deixat aquest dimecres a 1.700 alumnes sense clase i carreteres tallades

Teulades, carrers i vehicles de Castellfort després de les nevades intermitents de la matinada de dimecres
Teulades, carrers i vehicles de Castellfort després de les nevades intermitents de la matinada de dimecres / Ajuntament de Castellfort
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de febrer 2023 - 09:44 Actualitzat: 08 de febrer 2023 - 22:29

Carreteres tallades, 1.700 alumnes sense classes i un gruix de neu que en molts casos ja supera els deu centímetres. Són els efectes que deixa des de la matinada la borrasca Isaack, que ha sigut especialment generosa amb la neu i ha fet que alguns municipis dels Ports o l’Alt Maestrat s’alçaren amb un bon talló als carrers. En altres comarques, com l’Alt Palància, la nit ha sigut tranquil·la, però segons ha anat avançant el dia han arribat fins a deu centímetres de neu i, per això, en pobles com Xèrica o Viver han anul·lat les classes.

Segons l'última actualització, feta a les 19:00 hores, estan afectades per la neu la CV-111 en el tram entre la Roca i Vallibona; la CV-110 entre Castellons i Herbers; la CV-106 entre Convent de Benifassà i Fredes i la CV-105 entre la Sénia i Ballesta. Així mateix, estan limitacions afecten la CV-124 entre Cinctorres i Santa Elena; en la CV-121 a Olocau del Rei i en la CV-117 entre Morella i Xiva de Morella.

A més, la borrasca ha obligat a l'ús obligatori de cadenes o pneumàtics d'hivern, a circular amb una restricció velocitat 30 quilòmetres i restringir autobusos i vehicles pesants en set carreteres de la Comunitat Valenciana, segons informa Delegació de Govern.

Conductor rescatat

De fet, les màquines llevaneu han treballat retirant la neu de les principals vies, que han quedat completament cobertes als Ports i l’Alt Maestrat. De matinada els bombers han hagut de rescatar un conductor, a qui les plaques de gel li impedien continuar, i ha quedat atrapat entre Vallibona i Rossell, segons han concretat fonts del Consorci de Bombers de Castelló.

Pel que fa al trànsit, 23 carreteres presenten problemes. Totes elles es concentren al Maestrat i els Ports. Segons el balanç de la Conselleria d’Obres Públiques, dues carreteres estan tancades, en altres sis fan falta cadenes, mentre que en una altra la circulació és complicada. Totes elles es localitzen als Ports, l'Alt Maestrat i l'Alcalatén.

Davant de les dificultats per a desplaçar-se, molts municipis dels Ports, l’Alcalatén o l’Alt Palància, com ara Vistabella, Palanques, el Forcall, Vilafranca o Portell, han suspés les classes. La Conselleria d'Educació ha confirmat que s'han hagut de suspendre 14 rutes de transport escolar en les zones més afectades pel temporal de neu.

Tant ací com a Morella, Sorita, el Forcall, Cinctorres i una llarga llista de municipis d’interior ha nevat durant tota la nit i, amb les primeres clarors del dia, teulades i carrers estaven coberts per un bon gruix de neu, que oscil·la entre els cinc i els quinze centímetres de neu, depenent dels punts. Al llarg del dia, tot i que pujarà la cota, pot continuar nevant i es poden acumular fins a 20 centímetres de neu, d'acord amb les previsions de l'Aemet.

Estampes idíl·liques

Des d'Aemet apunten que a la capital dels Ports, des d'aquest dimarts, s'han registrat 27 litres en forma de neu. El fet que no faça vent està deixant la neu als arbres i teulades, així com estampes encisadores.

Aspecte que presenta Morella aquest dimecres, després de tota una nit de nevades
Aspecte que presenta Morella aquest dimecres, després de tota una nit de nevades / Aemet
La Pobla del Ballestar, a Vilafranca, s'ha alçat totalment coberta per la neu aquest dimecres
La Pobla del Ballestar, a Vilafranca, s'ha alçat totalment coberta per la neu aquest dimecres / Ajuntament de Vilafranca

Allà on no ha nevat, com en la franja litoral, la pluja també ha sigut significativa, especialment al nord del territori.

Les pluges que deixa la borrasca Isaack persisteixen a última hora d'aquest dimecres, sobretot en el litoral de la província de València, després de deixar un acumulat que ha superat els 47 litres per metre quadrat en diversos punts de la Comunitat Valenciana. No obstant això, les precipitacions remetran dijous, segons la predicció d'Aemet.

La borrasca ha deixat al Baix Maestrat un acumulat de 47,6 litres per metre quadrat al municipi d'Alcalà de Xivert, 41 més a Fredes i altres 35 a la Pobla de Benifassà; pel que fa als Ports, Morella ha rebut 21 litres per metre quadrat; i a la Plana Alta, han caigut 41,2 litres a Torreblanca i més de 34 a Vilafamés.

Al Camp de Morvedre, les quantitats han sigut menors, amb 24,8 litres per metre quadrat a Sagunt; la Safor, en canvi, n'ha rebut el doble en diversos municipis, com els 44 litres per metre quadrat de Miramar, els 33 a Vilallonga, 32 a Ròtova i altres 34 a Barx. Alguns punts de l'Horta Nord, com el Puig, han rebut més de 30 litres per metre quadrat i la ciutat de València ha registrat 30 litres més.

Al Comtat també s'ha registrat més pluja, amb quasi 46 litres a Agres; mentre que el veïnat de la Vall d'Albaida ha recollit 38,8 litres per metre quadrat al municipi de Pinet.

A partir de demà anirà disminuint la nuvolositat, si bé encara s'esperen ruixats al sud de València i nord d'Alacant, que tendiran a remetre durant la vesprada, i seran probables de manera dispersa o ocasional en la resta del territori.

Escola inundada a Peníscola

A Peníscola, a causa de les precipitacions, al col·legi Jaime Sanz, a causa de l'obstrucció d'un baixant, l'aigua ha entrat en quatre aules. Per aquesta raó, l'Ajuntament, responsable del manteniment de l'escola, que té al voltant de 600 alumnes, ha decidit suspendre les classes per precaució.

A localitats del Baix Maestrat i la Plana Alta recollien durant la nit quasi 40 litres, com era el cas de Torreblanca o la Salzadella, que són alguns dels punts que més precipitacions en forma de pluja recollien durant la matinada.

Les precipitacions han anat estenent-se pel territori, encara que on estan caient amb més intensitat és al nord.

A la resta del territori, la inestabilitat s'anirà estenent al llarg del dia. A la costa, l'Agència Estatal de Meteorologia, l'Aemet, ha decretat l'avís groc perquè el fort vent de gregal està provocant ones de fins a tres metres. També les comarques costaneres de pràcticament tot el territori, des del Baix Maestrat fins a la Marina, estan amb avís groc per pluja.

Els avisos de neu a l'interior, són taronja a les comarques més septentrionals, on es poden recollir fins a 20 centímetres de neu segons les previsions de l'Aemet, mentre que a les comarques interiors de la província de València aquest avís es queda en groc, donat que allà es preveu que el gruix de neu no hi siga tan significatiu.

També et pot interessar

stats